Nieuwsbericht

Derde krachttoer in acht dagen

18 november 2011

Met de thuiswedstrijd tegen GasTerra Flames (zaterdag, 20:30 uur) staat Zorg en Zekerheid Leiden voor de derde grote krachttoer in acht dagen. De eerste twee (EiffelTowers  en Göttingen uit) werd keurig afgewerkt en met de virtuele eerste plaats in zicht zou deze trilogie afgerond kunnen worden.

In een paar jaar tijd is de confrontatie tussen Zorg en Zekerheid Leiden en GasTerra Flames een klassieker geworden in het Nederlandse basketball. Een wedstrijd waarvan veel wordt verwacht, vandaar ook dat de NOS zijn mensen naar de Vijf Meihal heeft gestuurd voor een samenvatting in het zondagmiddagprogramma van Studio Sport.

Toon van Helfteren zal zijn spelers niet hoeven op te peppen voor deze wedstrijd. Voor een aantal is de herinnering aan vorig seizoen ruim voldoende, voor de rest de winst in de wedstrijd om de Supercup. Voor allemaal is er natuurlijk de revanchegedachte voor de nederlaag (86-75) eerder dit seizoen in Groningen.

GasTerra Flames versterkte zich onlangs met Jessey Voorn. De international tekende voor de rest van dit seizoen en is een belangrijke aanwinst, zeker nu Bryan Defares geblesseerd is. Die blessure valt overigens mee, waardoor de Groningse ploeg alweer redelijk snel kan beschikken over het volledige back-court.

Belangrijke man daar is natuurlijk David Bell. De Amerikaan heeft echter nog niet helemaal zijn reputatie waar kunnen maken, die hij meenam uit de Duitse Bundesliga, waar hij vorig seizoen derde werd op de topscorerslijst. Met iets meer dan 14 punten gemiddeld valt hij nu buiten de top-10 van de Dutch Basketball League.

Van groot belang is ook de strijd onder de borden. Beide ploegen ontlopen elkaar niet zo gek veel. In de wedstrijd in Groningen was het verschil slechts twee rebounds. Cruciaal kan ook het afstandsschot zijn. Als Zorg en Zekerheid net als tegen EiffelTowers en Göttingen de helft van de driepunter maakt, dan is dat een belangrijke dreiging voor GasTerra.

De vraag bij Leiden is wanneer Seamus Boxley zijn echte vorm terugvindt. Vorige week in Den Bosch leek dat het geval, maar in Duitsland was er toch weer een terugval. Iedereen weet echter wat hij kan betekenen voor de ploeg en aan de motivatie ligt het zeker niet.

Als Boxley zijn gebruikelijke rol kan spelen en Jevohn Shepherd en Gabe Kennedy nemen hun vorm van Göttingen mee naar dit duel, dan moet het mogelijk zijn om onze Groningse vrienden andermaal met een naar gevoel de bus in te sturen...

JAN VAN DER NAT