Nieuwsbericht

Tweede uit NBB-beker

16 november 2011

Kans maken op een overwinning begint in basketball met goed en hard verdedigen. Dat deed het tweede team van Zorg en Zekerheid Leiden woensdagavond in een vrijwel lege Vijf Meihal onvoldoende. De prijs die daarvoor werd betaald was uitschakeling in het toernooi om de NBB-beker door Akrides, een ploeg waarvan in de openingswedstrijd van het seizoen nog met 81-57 was gewonnen.

Misschien zat die probleemloze zege op de IJmuidenaren nog in de koppen van de mannen van Roberto van den Broek. Van meet af aan was het verdedigend niet goed en Akrides kon vrij eenvoudig bijblijven. Zorg en Zekerheid Leiden had wel vaak een kleine voorsprong, maar echt weglopen kon de ploeg niet. Aan het einde van het eerste kwart ging het even mis en stond er zelfs een positieve score voor Akrides op het bord: 17-20. Bij de rust waren de rollen omgedraaid (34-32).

Het derde kwart gaf ook geen echt verschil aan en werd afgesloten op 52-49. De echte problemen voor Leiden kwamen in het vierde kwart, dat door de gasten werd geopend met drie driepunters op rij. Die gaven Akrides een voorsprong van vier punten: 58-62. De beslissing leek te zijn gevallen, toen het op minder dan twee minuten van het einde 62-70 was. Echter, een driepunter van Joey Schelvis, gevolgd door een technische fout voor Akrides-topscorer Joost Smetsers (24 punten) wegens het f...-woord (één vrije worp raak) en een score van Jake Prins, de Leidse topschutter met 20 punten, zorgden voor 68-70.

Dat werd dus een leuk slot met nog 33 seconden te spelen... Lennert Meyland van Akrides maakte lopen en dus kreeg Leiden de bal. Op de aanvalshelft, want Roberto van den Broek kon nog een time-out nemen. Het laatste spelletje werd doorgenomen, maar er kon onmiddellijk een streep door, omdat Bart Constandse met een voet op de lijn stond... Twee vrije worpen van Smetsers bezegelden het lot van Zorg en Zekerheid Leiden 2. Niet de nummer twee van de promotiedivisie, maar Akrides mag het in de vierde ronde van de beker opnemen tegen het eredivisieteam van Rotterdam Basketbal College.