Nieuwsbericht

Knappe winst in Duitsland

15 november 2011

GÖTTINGEN - Team, organisatie en fans van Zorg en Zekerheid Leiden kunnen voorzichtig gaan dromen van de tweede ronde van de EuroChallenge. De knappe overwinning dinsdagavond bij BG Göttingen (71-80) zou wel eens de basis kunnen zijn voor de tweede plaats in de groep en dus verder spelen in het toernooi na de jaarwisseling.

Natuurlijk is het nog lang niet zo ver, maar een behoorlijk resultaat volgende week in Tbilisi tegen Armia - en dat mag best een kleine nederlaag zijn - zou mogelijkheden bieden met de thuiswedstrijden tegen Göttingen en Armia nog voor de boeg. De vierde ploeg in de groep laten we buiten beschouwing. Besiktas gaat normaal gesproken alle zes de wedstrijden winnen. Dinsdag werd het tegen Armia 103-82.

Met de overwinning in de met 1264 toeschouwers lang niet volle Sparkassen-Arena van Göttingen heeft Toon van Helfteren zijn voorlopige doelstelling te pakken. In zijn analyse vooraf hoopte de coach één van de drie uitwedstrijden te winnen. 'Als dat zou lukken, zouden we kunnen kijken wat er te halen zou zijn in de thuiswedstrijden. Dan reken ik Besiktas niet mee. Als de Turken gewoon hun ding blijven doen, winnen ze alle wedstrijden en gaat het tussen de andere drie om de tweede plek.'

Maar Van Helfteren is realist genoeg om te weten dat het karwei nog lang niet is geklaard met de winst op Göttingen. Volgende week zal het in Tbilisi behoorlijk lastig worden. Maar als Leiden het er daar goed vanaf brengt - en dat mag ook een kleine nederlaag zijn - dan liggen er kansen voor een vervolg van het toernooi om de EuroChallenge na de jaarwisseling.

Waar Van Helfteren vooral blij mee was, was de agressieve manier van spelen vanaf de eerste minuut. 'Dat hebben we tot nu toe nog niet gezien. Vooral in de eerste tien minuten was het heel goed. Je houdt dat natuurlijk niet de hele wedstrijd vol, maar we hielden stand omdat we op de juiste momenten scoorden en verdedigende stops maakten.'

Göttingen, weer met Max Weber (gebroken neus) en Kyle Bayley, wiens vriendin betrokken was bij het ongeluk dat de vriendin en zus van teamgenoot Marco Grimaldi het leven kostte, werd al in de eerste minuut met de neus op de feiten gedrukt via een score van Gabe Kennedy en een driepunter van Thomas Jackson. De met Amerikanen en een Braziliaan volgeladen Duitse ploeg had zelf dik vijf minuten nodig om tot de eerste veldscore te komen en opvallend was de paniek bij coach Stefan Mienack. Al na twee minuten pleegde hij een dubbele wissel en gedurende het eerste kwart was het een komen en gaan van spelers.

Het had geen effect, want weliswaar beschikt Mienack over een paar behoorlijke buitenlandse spelers (de Amerikanen Raymond Sykes, Louis Dale en Paris Horne en de Braziliaan Roberto Mafra), hij is er nog niet in geslaagd er een goed lopend geheel van te maken. De spelverdelers zochten zich wezenloos naar behoorlijke oplossingen, maar vonden die vrijwel nooit.

En dus profiteerde Zorg en Zekerheid Leiden door het eerste kwart af te sluiten op 10-20, waarbij tegen het einde vooral Jevohn Shepherd een belangrijke rol speelde. Die tien punten verschil bleek een stevige basis voor de rest van de wedstrijd. In het tweede deel werd het gat zelfs even zestien punten na een driepunter van Shepherd, maar het laatste woord in de eerste helft was toch voor de Duitse ploeg, meer in het bijzonder voor Mafra.

Halverwege was het verschil negen punten en dat zou zo blijven. Af en toe was er dreiging (34-44, 45-50), maar steevast kwam er een antwoord van Leiden. In het derde kwart bijvoorbeeld met een tijdelijke zoneverdediging, waarmee Göttingen zich geen raad wist, met een score van Shepherd op aangeven van Jackson en vlak daarop een heerlijke alley-oop van weer Shepherd, nu op een pass van Slagter.

Op 45-50 waren daar opeens twee knappe driepunters van Sean Cunningham en kon Göttingen bij 47-56 weer opnieuw beginnen. En zo ging het in de rest van de wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden was natuurljk nog lang niet in veilige haven, maar de manier van spelen gaf vertrouwen op de juiste afloop.

En alle spelers speelden hun rol. Gabe Kennedy ging lekker door met scoren om te eindigen op 22 punten, Seamus Boxley die na zijn opleving in Den Bosch toch nog niet echt lekker in zijn vel zat, blokte op schitterende wijze een schot van de boomlange Sykes en bediende Arvin Slagter voor een score. Slagter gooide zijn vrije worpen erin, hetgeen je altijd aan hem kunt overlaten in de slotfase en Thomas Jackson was gewoon Thomas Jackson. Controlerend, verdedigend sterk en net als Slagter feilloos vanaf de vrije-worplijn.

Van Helfteren: 'Tegen het einde zag je weer de agressie van het eerste kwart. We hadden de voorsprong kunnen vasthouden en door zo te spelen pakten we de wedstrijd. Ik hoop dat we dat zaterdag tegen Groningen ook kunnen doen. Kijk, ik kan sturen, maar de motivatie moet van de jongens zelf komen. Het is ten enen male onmogelijk om dat 100 procent vol te houden. Maar als het 90 of minder wordt, kun je het moeilijk krijgen.'

Zorg en Zekerheid Leiden overwon die korte, wat mindere fasen zonder al te grote problemen. Eigenlijk kwam de eerste Leidse Europese uitoverwinning in dertig jaar (15 december 1981, Slovnaft Bratislava, 83-96) na de flitsende openingsminuten nooit meer in gevaar...

JAN VAN DER NAT