Nieuwsbericht

Besiktas: een zware kluif

8 november 2011

LEIDEN, 8 november - Voor het eerst sinds het seizoen 1983-84, toen Elmex tegen het Franse Tours speelde, is er woensdagavond weer een heuse Europa Cupwedstrijd in de Leidse Vijf Meihal. Vorig jaar moest Zorg en Zekerheid Leiden uitwijken naar Almere voor het duel tegen Pinar Karsiyaka, omdat de toen nog niet verbouwde hal te klein was.

Nu staat er weer een Turkse ploeg tegenover de mannen van Toon van Helfteren. Dit keer eentje met een grote naam in de Turkse en Europese sport: Besiktas Milangaz. De ploeg is na vier wedstrijden nog ongeslagen in de Turkse competitie, heeft een pak Europese ervaring in de bagage en heeft een absolute NBA-topper in zijn gelederen.

Deron Williams, D-Will voor de fans, koos voor Besiktas, toen bleek dat er in de NBA voorlopig niet gespeeld zou gaan worden. Bij een herstart zou hij onmiddellijk zijn koffers pakken. Vandaar dat de Turkse ploeg hem vijf miljoen dollar voor het seizoen toezegde, ervan uitgaande dat het verblijf niet langer dan een paar maanden zou duren. Maar dat zou weleens kunnen tegenvallen. Wie weet wordt er dit seizoen helemaal niet gespeeld in de NBA.

In dat geval pakt Williams toch bijna een derde van het salaris dat hij zou hebben gekregen in de NBA (ruim 16 miljoen dollar). Ook Semih Erden, die de Vijf Meihal op Twitter een 'schuur' noemde, liet de NBA even lopen. Hij debuteerde vorig seizoen bij de Boston Celtics en maakte het seizoen af bij de Cleveland Caveliers. Hij verdient wat minder, maar hoeft met bijna een half miljoen dollar als rookie-salaris ook niet op een houtje te bijten.

Maar de Turkse ploeg heeft nog meer, veel meer. Kanjers van Amerikanen bijvoorbeeld in Marcelus Kemp, de topscorer in Turkije, David Hawkins en Ervin Dudley. En laten we vooral niet de prima guard Can Akin en de Kroaat Zoran Erceg niet vergeten.

Het wordt voor Zorg en Zekerheid Leiden een enorme kluif om enigszins ongeschonden uit de strijd te komen. Besiktas Milangaz is op afstand de grote favoriet in deze groep en het kan bijna niet anders of de Turken winnen alle zes de wedstrijden.

Qua spanning zal het leuker worden in de andere wedstrijden. Dinsdag al beet Armia Tbilisi het spits af en won van BG Göttingen (82-76). Kijkend naar de ranglijst in de Bundesliga waar Göttingen voorlaatste is met één zege tegenover zes nederlagen, zouden de onderlinge duels tussen Armia, Göttingen en Zorg en Zekerheid Leiden weleens heel aardig kunnen worden en lijkt zo op het eerste gezicht de strijd om de tweede plaats in de groep open.