Nieuwsbericht

Nieuwe statistieken

24 oktober 2011

Zorg en Zekerheid Leiden is overgestapt van Cybersports naar FIBA voor het bijhouden van de statistieken van de wedstrijden. Het programma is uitgebreider, biedt meer informatie en - als de vergbindingen niet wegvallen, zoals zaterdag in Groningen - ook de uitvoering online is fraaier en overzichtelijker. Niet alleen bij het eerste, maar oOok bij de andere teams zal zo veel mogelijk worden gescout.

Dat is al een aantal keren gebeurd door Carla den Os. U18 verzorgt zelf de scouting en via de eindredactie van deze site komt die te staan in het wedstrijdoverzicht van het team. Ook de andere ploegen van Zorg en Zekerheid Leiden kunnen dan (gaan) doen. Desgewenst kan het FIBA-programma worden gebruikt, maar dan heb je een laptop en altijd twee mensen nodig. Het mag ook in Excel (zie U18 als fraai voorbeeld)

We hebben al vragen gekregen over de nieuwe statstieken en met name over de betekenis van de persoonlijke fouten en de +/- kolom. Bij de fouten staat ook aangegeven op wie de fout is gemaakt, de zogenaamde Fouls Drawn. C = commited (gemaakt), D = drawn (genomen). De +/- kolom vraag wat meer uitleg. Het getal geeft het aantal punten verschil weer dat tot stand komt, terwijl de betreffende speler in het veld staat. Als voorbeeld de wedstrijd van het tweede team tegen Almonte. Daar staat achter Joey Schelvis +19. Dat betekent dat ZZ Leiden 19 punten meer heeft gemaakt dan Almonte met Joey in het veld. Hoe hoger dat getal dus, hoe 'meer waarde' de speler voor het eindresultaat heeft gehad. Tel je alle getallen van een team op en deel je dat door vijf, kom je precies aan het verschil in de uitslag... Voorbeeld: een speler start en wordt gewisseld in minuut 8 bij een voorsprong van 12-5. Hij krijgt dan +7. Zijn vervanger speelt tot aan de rust. Het is dan 40-28. Het verschil is dus opgelopen met 5 punten en de vervanger krijgt +5. Een tegenstander, die de hele eerste helft heeft gespeeld, krijgt -12.