Nieuwsbericht

Dubbele zege voor U18

23 oktober 2011

LEIDEN - Als je vijf van de zes wedstrijden hebt gewonnen en die ene met maar één puntje verschil hebt verloren, dan zou je als coach voorzichtig kunnen gaan denken aan een hoge notering, straks aan het einde van het seizoen.

Maar dat doet René Mulder, coach van Zorg en Zekerheid Leiden U18 (de nationaal kampioen van vorig seizoen tenslotte) nog niet. Ook niet na het succesvolle weekeinde, waarin zaterdag met 76-80 werd gewonnen bij Lokomotief in Rijswijk en zondag in de Vijf Meihal vrij gemakkelijk de Nijmeegse Wildcats werden getemd: 78-42.

'We hebben', zo motiveert Mulder zijn gedachte, 'de 'echte' tegenstanders nog niet gehad. Ploegen als Weert, Almonte, Eiffel en Amsterdam zijn beter dan de tegenstanders tot nu toe. Natuurlijk ben ik blij met die vijf overwinningen en ik ben ook tevreden over dit weekeinde, maar denken aan een hoge notering doen wij als staf in elk geval nog niet.'

Liefhebbers van goed verdedigend basketball kwam zaterdag aanvankelijk niet aan hun trekken. Het is rennen en gaan met 26-25 al resultaat van het eerste kwart. Zorg en Zekerheid pakt dan in het tweede kwart, waarin beter wordt verdedigd, een kleine voorsprong, maar die is halverwege de wedstrijd minimaal: 42-44.

Lokomotief neemt in het derde kwart het initiatief, maar door van verdediging te wisselen kan Leiden de schade beperkt houden: 61-57. Daarna wordt het moeilijk. Een tussensprint brengt Lokomotief op 68-59 en de wedstrijd lijkt beslist. Maar ZZ Leiden toont dan veerkracht en komt met nog een minuut te gaan op 73-74. De ploeg houdt dan het hoofd koel, gooit er vrije worpen in een wint met 76-80.

Ingmar Kok is goed voor 22punten, gevolgd door Sjors Bootsman (20) en Jaron Dijkhuizen (18).

Zondag tegen Wildcats geeft Mulder zijn belangrijkste spelers een beetje rust na de wedstrijd van zaterdag, maar moet toezien hoe de ploeg uit Nijmegen bij blijft en zelfs af en toe op voorsprong komt. Kort in het tweede kwart is het 14-16, maar dan is ZZ Leiden het zat. Het gas gaat erop en Wildcats wordt  met een run van 18-0 in de hoek gezet. Bij 32-16 is de wedstrijd in feite gespeeld. Bij de rust is het 34-19.

Als Boris Crama er in het begin van de tweede helft direct twee gave driepunters in knalt, weet de Gelderse ploeg dat er niet te halen valt in Leiden. Met Sjors Bootsman (22), Boris Crama (13) en Bart Duivenvoorden (11) als topscorers wordt er afgesloten op 78-42 en kan eredivisiescheidsrechter (!) Michel Zegwaard zijn handtekening op het wedstrijdformulier zetten.