Nieuwsbericht

Intensiteit ontbreekt

22 oktober 2011

GRONINGEN - Net terug van de persconferentie stond Toon van Helfteren er wat beteuterd bij. Natuurlijk zat de 86-75 nederlaag van Zorg en Zekerheid Leiden tegen GasTerra Flames hem niet lekker. Er zijn echter situaties waarin een coach kan leven met verlies. Maar Van Helfteren kon dat dit keer moeilijk, omdat hij met name de beleving had gemist bij zijn team. En dat was misschien nog wel de grootste tegenvaller.

'Het was', zei hij somber, 'hetzelfde als een paar weken terug in Leeuwarden. Er was geen beleving, geen intensiteit bij de meeste spelers. Het vreemde is dat we deze week goed getraind hebben. De hele week waren die beleving en intensiteit er en dan verwacht je dat ze dat meenemen naar de wedstrijd...'

Van Helfteren moest bij het beschouwen van zijn spelers een uitzondering maken voor Seamus Boxley en Arvin Slagter. Die twee toonden wél de juiste instelling in deze wedstrijd tegen de grote rivaal. Een klein beetje meer bij één of twee anderen en Zorg en Zekerheid Leiden had de wedstrijd zó maar kunnen winnen.

Of dat terecht zou zijn geweest, is een andere zaak. Maar daar heeft later niemand het nog over. GasTerra Flames leidde de dans van begin tot eind en kwam eigenlijk nooit in de problemen. Mede dankzij de verkeerde aanpak op bepaalde momenten bij Leiden.

Problemen voor de door 3640 fans gesteunde thuisploeg kwamen er bijvoorbeeld in het begin van het vierde kwart. David Bell, die aanvallend veel te veel ruimte kreeg gedurende de hele wedstrijd, gooide twee keer een bal weg en Avis Wyatt deed dat ook een keer. Zorg en Zekerheid maakte er gebruik van en naderde tot op zeven punten (59-52). Toen had de vlam in de pan moeten slaan, maar daarvoor lijkt de ploeg de juiste man (lees: een soort McGhee) te ontberen.

Gabe Kennedy en Jevohn Shepherd bleken daartoe bijvoorbeeld niet in staat en juist hun hulp was in die fase nodig. Als toen even de deur op slot had gekund, was er misschien wel een andere uitslag uit de bus gerold. In elk geval een slotfase, waarin nagels zouden zijn afgekloven en billen samen waren geknepen. Zeg maar een echte Groningen-Leiden.

Maar Zorg en Zekerheid bleek niet in staat om een paar verdedigende stops te maken. Sterker nog: de mannen die vlak ervoor de bal hadden weggegooid, knalden er nu driepunters in. Bell twee en Wyatt een... Geen spannende slotfase dus, ook al zou Zorg en Zekerheid nog een keer terugkomen tot op zes punten.

Die stand van 76-70 kwam echter te laat in de wedstrijd. Er was nog maar een dikke minuut te spelen. In sommige wedstrijden kan het dan nog lukken, maar niet in de wedstrijd, die Zorg en Zekerheid Leiden zaterdagavond in Martiniplaza op het parket legde.

De nederlaag kon niet worden afgewend en eigenlijk was dat al vroeg in het duel duidelijk. In het eerste kwart werd de ploeg alle kanten voorbij gelopen, omdat er niet goed werd verdedigd. Met name dan op de guards van GasTerra, meer in het bijzonder op Bell.

Dat baart Toon van Helfteren ongetwijfeld zorgen. Het begint volgens hem namelijk bij goed en intens verdedigen. Bij de traditionele 70-puntengrens voor de tegenstander. Lasaulec-Aris (87) in de openingswedstrijd en GasTerra (86) zaterdag schoten daar flink doorheen en dat is vooralsnog het heikele punt voor de ploeg.

Er zal na het weekeinde ongetwijfeld keihard gewerkt worden om de intensiteit ook in de wedstrijden naar boven te krijgen. Woensdag al wacht de volgende klus. In Wijchen tegen Magixx zal het verdedigend beter moeten. Maar ja, dat is het intrappen van een open deur...

JAN VAN DER NAT