Nieuwsbericht

Veel op het spel in Martiniplaza

22 oktober 2011

GRONINGEN - Er staat bij de eerste 'klassieker' van het seizoen, vanavond in Martiniplaza, aardig wat op het spel. Landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden zal moeten en willen bewijzen dat de spectaculaire zege in wedstrijd zeven van de playoffs en de winst in de Supercup geen uitzonderingen zijn geweest en dat de Leidse ploeg beter is dan de Groningse aartsrivaal GasTerra Flames.

Voor de thuisploeg staan er nóg een paar dingen op het spel. Het tanken van zelfvertrouwen is er daarvan één, na de niet al te beste seizoenstart. Vooral de nederlaag tegen Landstede heeft pijn gedaan in de harten van de fans én van de spelers. De laatste groep kreeg het vooral te kwaad, toen een deel van de 'fans' het team met een fluitconcert richting kleedkamer stuurde.

Voor iedereen is natuurlijk nu de vraag welke van de twee ploegen beter is ten opzichte van vorig seizoen. Op het eerste gezicht is dat Zorg en Zekerheid Leiden, maar dat heeft wellicht vooral te maken met het blijven van een aantal belangrijke spelers (Boxley, Jackson, Slagter, De Jong, Hilliman) en natuurlijk coach Toon van Helfteren. GasTerra  hield slechts één speler over: Jason Dourisseau.

De wedstrijd van vanavond (19:30 uur en voor de thuisblijvers te volgens via http://live.fibaeurope.com/www/Default.aspx?acc=2&compID=198/4) zal een eerste indicatie zijn over de krachtsverhoudingen tussen de twee ploegen, die - met EiffelTowers Den Bosch - de belangrijkste kandidaten lijken voor de titel. Lijken, want de prestaties van Landstede springen zeer in het oog en ook Lasaulec-Aris en Magixx playing for KidsRights mogen niet worden vergeten in deze competitie, die zo op het eerste gezicht heel aardig lijkt te gaan worden.

Bij GasTerra wordt er door de fans vooral getwijfeld over coach Hakim Salem en spelers als Kevin McCleery en Bryan Defares. Voor die drie is een overwinning op de rivaal van het grootste belang. Bij winst al veel vergeven en wellicht ook vergeten worden. Maar daaraan heeft Zorg en Zekerheid Leiden natuurlijk lak. Je hebt uitoverwinningen en je hebt hele mooie uitoverwinningen. Eentje in Martiniplaza behoort natuurlijk tot de laatste groep.

Elk seizoen wint Leiden wel een keer in Groningen. Of dat nu een playoff-wedstrijd is, zoals twee jaar geleden bij de opening van de halve finales of een cruciale reguliere wedstrijd, zoals vorig jaar, toen een voorschot werd genomen op de eerste plek in de competitie. Waarom dan niet gelijk in de eerste reguliere wedstrijd van 2010-2011?

Wat kunnen we verwachten? Een mooi duel tussen de spelverdelers Thomas Jackson en David Bell bijvoorbeeld. En de verdediging van Jason Dourisseau op vermoedelijk Jevohn Shepherd, die zijn draai heeft gevonden. Onder de borden wordt het ook leuk.

Wat de resultaten tot nu betreft zijn er in het nog jonge seizoen al vergelijkingen te maken. Beide ploegen speelden met Rotterdam. Leiden (42-92) nog iets nadrukkelijker dan Groningen (47-75). Leiden verloor van Aris; Groningen won, ook al was dat nauwelijks terecht. Leiden won redelijk eenvoudig van Zwolle, Groningen verloor in een dramatische wedstrijd. Maar in totaal zeggen die resultaten niet zo gek veel. De werkelijke botsing van vanavond geeft een veel duidelijke beeld.

JAN VAN DER NAT