Nieuwsbericht

Rotterdam krijgt basketballles

16 oktober 2011

ROTTERDAM - Normaal gesproken neemt Toon van Helfteren de dvd van de wedstrijd mee naar huis om op zijn gemak nog eens te bekijken wat er goed en fout ging. Na de 42-92 overwinning op Rotterdam liet hij het schijfje voor wat het was...

Niet geheel onbegrijpelijk, want van een wedstrijd als die zondagavond in de schaduw van De Kuip werd gespeeld, kun je weinig leren. Natuurlijk gingen er wel eens dingetjes mis, maar dat waren details en bovendien bestaat de perfecte wedstrijd natuurlijk niet.

Eigenlijk werd het in de grote zaal van het Rotterdamse Topsportcentrum nooit een wedstrijd. Daarvoor was het verschil tussen de landskampioen en de nummer laatst van de afgelopen twee seizoenen veel te groot. Gevreesd moet worden dat Rotterdam Basketball College ook dit seizoen de belangrijkste kandidaat is voor de laatste plaats in de Dutch Basketball League.

Of er moet een wonder gebeuren. Dat zou dan alleen een schip met geld kunnen zijn, zodat de dappere jonge honden van coach Randy Wiel wat ondersteuning kunnen krijgen van spelers uit het buitenland of wellicht van wat nog altijd 'los' lopende internationals als Aron Royé, Jessey Voorn en Dimeo van der Horst.  Maar ja, voor niks gaat de zon op en zelfs die laat zich maar sporadisch zien bij Rotterdam.

De ploeg is niet helemaal zonder talent, maar het ontbeert Wiel toch aan jongens, die in de toekomst een echte rol kunnen gaan spelen in het Nederlandse basketball. Rotterdam kreeg voor zo'n driehonderd toeschouwers, waarvan een derde uit Leiden, van Zorg en Zekerheid Leiden een lesje in verdedigen en hoe je vervolgens de transitie opzet. Leiden maakte vijf keer zo veel punten uit fast breaks als Rotterdam en dik vier keer zo veel uit balverlies van de tegenstander.

In de statistieken na veertig minuten stonden liefst 32 balverliezen voor Rotterdam, waarvan zeker zes, zeven keer middels een overtreding van de 24-secondenklok. Dat had natuurlijk alles te maken met de verdediging van Zorg en Zekerheid Leiden. Van Helfteren is een liefhebber van verdedigen, weet dat dat de basis is voor succes en bleef dan ook zijn ploeg voortdurend wijzen op de defensieve taken.

Alleen in het eerste kwart had Rotterdam-Leiden iets van een wedstrijd. En dat kwam dan vooral, omdat de gasten wat slordig werden na de goede start, die binnen vijf minuten zorgde voor een 4-10 tussenstand. Rotterdam kon het toen nog behappen en finishte het eerste kwart bij 12-16.

Maar daarna was het snel gedaan. Leiden ging erop en erover en bij de rust lag - om maar eens een wielerterm te gebruiken - het Rotterdamse karretje al in de poep: 19-43.

En wat moet je dan nog als tegenstander? Wel, dan ga je op jacht naar records, al zullen de spelers en staf die vast niet in het hoofd hebben gehad. Maar de recordboeken konden zondagavond worden herschreven. De 42 punten tegen was het laagste aantal in een uitwedstrijd ooit voor Zorg en Zekerheid Leiden. Net geen totaalrecord, want aan het einde van het vorige seizoen werd Rotterdam in Leiden op 41 punten gehouden. Op vreemde bodem stond het record echter sinds 22 januari van dit jaar in Amsterdam op 51.

En daarmee kunnen de boeken dicht, want over de 'wedstrijd' valt nauwelijks iets te vertellen. De dvd wordt, zoals altijd, gekopieerd voor alle spelers. Maar of ze er ooit naar zullen kijken...?

JAN VAN DER NAT

FOTOALBUM RICHARD KOOLEN