Nieuwsbericht

Winst in eerste thuisduel

8 oktober 2011

Als er nog maar een handjevol seconden te spelen is en de spanning is afwezig, dan dribbel je normaal gesproken de wedstrijd uit. Dat is een vorm van respect voor je tegenstander. Jevohn Shepherd kent natuurlijk die 'regel', maar koos zaterdag toch voor de open liggende weg naar de ring voor een snoeiharde slotdunk.

Het publiek in de Vijf Meihal had dat nog even nodig, net als de gave driepunter van Terry Sas vlak daarvoor, om toch nog met een lekker gevoel de volgende herfstbui op weg naar huis te kunnen trotseren. Zorg en Zekerheid Leiden tegen Landstede Zwolle kreeg daardoor een normale uitslag: 71-58.

Aanvallend was het nog niet echt goed bij Zorg en Zekerheid Leiden, maar Toon van Helfteren was toch tevreden met de zes driepunters (Jackson 2, Sas 2, Slachter en Cunningham) en sommige fases in de wedstrijd. 'We begonnen flitsend met snelle aanvallen en goede assists en er waren ook later wel momenten dat het goed ging. Maar het moet aanvallend nog een stuk beter.'

Vorige week in Leeuwarden was het verdedigend niet goed. Die kant was nu veel beter verzorgd. 'Je kunt natuurlijk zeggen: ach, het is Zwolle... Maar 58 punten tegen is tegen iedere ploeg een goede prestatie', aldus Van Helfteren.

Na de snelle Leidse start, die een 8-0 voorsprong opleverde, krabbelde Landstede terug, bleef een tijdje lastig plakken, maar moest Zorg en Zekerheid laten gaan tegen het einde van het eerste kwart: 24-15.

Het verschil van zo rond de tien punten bleef daarna eigenlijk de hele verdere wedstrijd in takt. Een 0-6 aan het begin van de tweede helft zorgde even voor wat schrik, maar het herstel kwam snel via Boxley en De Jong.

Voordat Barry Badpak probeerde het publiek te bewegen tot het maken van wat extra lawaai, begon de lange pauze bijzonder met het officiële afscheid van Monta McGhee. De voormalige Tovenaar van Leiden had vrijdagavond al gespeeld (Leuven won met 84-78 van Aalster) en kon dus het thuisdebuut van zijn oude maten bijwonen en een passende herinnering aan zijn Leidse verblijf in ontvangst nemen.

Nadat Leiden, zonder Gabe Kennedy (rug) en Dave Conrad (knie), Zwolle duidelijk had gemaakt dat het niet moest denken aan een spannende wedstrijd en misschien wel een winstkansje, werd het in het derde kwart heel aardig met driepunters van Jackson, Slagter en Cunningham. Vooral die van Slagter was fraai en dan vooral wat eraan vooraf ging. De bal zoefde van links naar rechts door de handen van Leidse spelers en de Zwolse defensie werd compleet uiteengescheurd, waarna Slagter een open schot kreeg.

Het vierde kwart was eigenlijk een formaliteit. Leiden hoefde er alleen maar voor te zorgen, dat het verschil in takt bleef en dat lukte tegen het armoedig spelende Landstede (alleen Cameron Wells en Amu Saaks deden het behoorlijk) eigenlijk probleemloos. Zorg en Zekerheid kon zich zelfs permitteren om halverwege het kwart vijf van de zes vrije worpen te missen zonder dat het enige invloed op de stand had.

JAN VAN DER NAT
FOTO'S RICHARD KOOLEN