Nieuwsbericht

De jeugdteams

2 oktober 2011

Bij de jeugdteams van Zorg en Zekerheid Leiden was er dit weekeinde alleen winst voor U18. De nationale kampioen van vorig seizoen won ook de tweede wedstrijd, nu van Harlemlakers. De U20 ging na twee verlengingen onderuit tegen Binnenland en ook de U16 verloor na extra tijd van Woodpeckers. 
U18

De eerste thuiswedstrijd in de Vijf Meihal werd gespeeld voor een volle middentribune. Veel belangstelling dus voor de nieuwe groep bij Zorg en Zekerheid Leiden U18 en het werd een moeizame maar wel verdiende overwinning: 66-55. Leiden had ook in het voorbereidingsteornooi in Almelo gespeeld tegen de ploeg uit Amsterdam-West. Toen werd er gewonnen met een verschil van 25 punten. Nu. om 'het echie' dus met elf.

Tim de Jong leidde zijn team in de aanval met ondermeer driedriepunters, echter Harlemlakers lieten zich niet zo snel uit het veld slaan. Via 18-9 werd het halverwege het tweede kwart 28-24. De rust kwam bij 41-33.

Beide teams speelden rommelig en Leiden had moeite om de aanvallende drift van de tegenstander te stoppen. Dit leek wel te lukken in het derde kwart, want toen liep de ploeg van René Mulder via 56-43 uit naar 62-47. Het harde werken werd beloond en ondanks wat verslapping aan het eind van de wedstrijd bleven de punten in Leiden: 66-55.

U20

Het oudste jeugdteam verloor na doubbele overtime onnodig van Binnenland. De wedstrijd ging vrijwel steeds gelijk op en geen van beide ploegen kreeg de kans echt weg te lopen. Slechts één keer leek het Leiden te gaan lukken, maar de 55-46 aan het einde van het derde kwart bleek toch niet voldoende. Het was dan ook niet zo vreemd dat het op extra tijd aankwam. Die verlenging moest Zorg en Zekerheid Leiden spelen zonder topscorer Koen Grimbergen (25 punten). Hij kreeg vlak voor het einde van de reguliere speeltijd een diskwalificerende fout. Na te zijn gevallen, ging een tegenstander per ongeluk op zijn hand staan. De reactie daarop werd door de scheidsrechter ten onrechte gezien als een slaande beweging.

Niettemin kwamen er toch winstkansen. Leiden stond met nog een minuuut te gaan in de eerste verlenging vijf punten voor en had de wedstrijd rustig uit moeten spelen. Dat lukte niet. Binnenland sloot aan op 81-81 en dus moest er nog een keer vijf minuten worden gespeeld. Leiden miste in de fase ook Tomas Breel, Ajene Wansing en Juwan Simson, die allen vijf fouten hadden. Binnenland de langste adem te hebben: 85-89.

U16

Ook het jongste Zorg en Zekerheidteam had extra tijd nodig. Helaas was ook hier tegenstander Woodpeckers te sterk: 78-81. Leiden was al bij de warming up goed geconcentreerd. Beter dan bij de twee eerdere wedstrijden. De teams waren aan elkaar gewaagd. Zorg en Zekerheid had wel moeite met de full court press van Woodpeckers. Halverwege de wedstrijd was het verschil slechts één punt (34-36) en ook na de rust bleef het spannend met van ZZ-kant een aantal mooie passes gevolgd door mooie scores, maar ook af en toe flinke fouten en missers.

35 seconden voor het einde begon Leiden aan de aanval met twee punten voorsprong. Slimmer uitspelen had toen misschien de winst kunnen opleveren, maar een turnover met nog 20 seconden op de klok gaf Woodpeckers de gelegenheid om gelijk te komen.
De verlenging gaf hetzelfde beeld als de tweede helft, erg spannend. Woodpeckers trok aan langste eind met score in de laatste tien seconden.

Kwartstanden: 16-23, 18-13, 21-20 en 18-17. Verlenging 5-8, eindstand 78-81. Topscorers: Wesley Kikkert 18 en Mitchell de Jong 13.