Nieuwsbericht

Klaar voor de start

30 september 2011

LEIDEN, 30 september 2011 - Zo, de Supercup staat op het kantoor van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball en nu gaan we echt beginnen. Met - voor de verandering... - een uitwedstrijd in Leeuwarden tegen Lasaulec-Aris, de ploeg die we tot vorig seizoen kenden als De Friesland.

Het is in het Kalverdijkje in Leeuwarden een bijna traditionele seizoensopening. Een wedstrijd ook met een bijzondere historie. De 'game winner' van Monta McGhee twee jaar geleden op de Leidse feestdag 3 oktober, staat velen in het geheugen gegrift. In de gezellige Friese hal hadden beide teams in maart 2008 twee en twee jaar later zelfs drie verlengingen nodig. Maar als het daarop aankomt zit Zorg en Zekerheid Leiden goed. In vijf seizoenen werd namelijk nog nooit een wedstrijd in de verlenging verloren: 8-0...

Trouwens, de statistieken van 'Leeuwarden-Leiden' zijn behoorlijk in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden. Van de tien wedstrijden, die in Leeuwarden werden gespeeld, werden er zeven gewonnen. Maar ja, u weet het hè? Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Uitgaande van de situatie na de training van donderdag lijkt Toon van Helfteren met een vrijwel fitte ploeg in de bus te kunnen stappen. Alleen de enkel van Mohamed Kherrazi heeft nog wat tijd nodig. Die van Gabe Kennedy is hersteld. Hij heeft de hele week kunnen trainen en kan dus ook spelen. Dat geldt ook voor Worthy de Jong. Hij trainde donderdag nog niet, maar was positief voor de eerste wedstrijd. De linkerpink van Terry Sas is - nadat hij er een bal op kreeg - vast getapet aan zijn ringvinger, maar gelukkig schiet hij rechts...

Net als bij Zorg en Zekerheid Leiden waren er in de aanloop naar de competitie bij Lasaulec-Aris de nodige blessures. Op een gegeven moment zaten zelfs vijf Amerikanen toe te kijken. Maar ook in Leeuwarden is de ziekenboeg alweer redelijk leeg.

Het wordt een aardige wedstrijd, vooral omdat Aris te boek staat als een aanvallende ploeg, al is de nieuwe coach Erik Braal hard bezig de ploeg ook verdedigend beter te maken. Bij Zorg en Zekerheid Leiden ligt het zwaartepunt op de verdediging. Die staat. In de pittige reeks oefenwedstrijden maakte de tegenstander nooit tachtig punten en GasTerra Flames werd in de wedstrijd om de Supercup zelfs op zestig gehouden.