Nieuwsbericht

Forse nederlaag in Antwerpen

18 september 2011

ANTWERPEN, 18 september 2011 - Zorg en Zekerheid Leiden heeft zondag in Antwerpen de grootste nederlaag geleden in de oefencampagne tot nu toe. Tegen Antwerp Giants werd het 72-59 na een ruststand van 28-19.

Op een enkele fase na was het vooral aanvallend pover en bleek, net als zaterdag tegen Leuven, er nog veel werk aan de winkel. Alleen Gabe Kennedy,  die in het derde kwart heel goed speelde, en Worthy de Jong haalden een voldoende in deze wedstrijd. De rest bleef onder de maat. Toch was Toon van Helfteren een stuk milder dan zaterdagavond, toen met 69-61 van Leuven werd verloren. Vermoeidheid speelde een belangrijke rol. Het was tenslotte de vijfde wedstrijd in acht dagen met daarbij nog eens heel veel gereis. Dat, plus het feit dat er in doorsnee maar zeven spelers beschikbaar waren, was een plausibele verklaring voor de nederlaag in de histrorische Arena van Antwerpen, ooit een fort hetgeen duidelijk in de gewelven te zien is.

Het vervelende is dat een week voor de prelude van de competitie met de Supercup in Utrecht, nog niet veel helder is over de ware kracht van Zorg en Zekerheid Leiden. Het wachten is op het herstel van Arvin Slagter en de komst van Jevohn Shepherd. Of - en zo ja wat - beiden zaterdag en heel misschien in de laatste oefenpot woensdag thuis tegen Antwerpen, iets kunnen brengen moet worden afgewacht. Slagter denkt zelf dicht bij zijn rentree te zijn, maar Van Helfteren wil graag eerst de mening van de fysiotherapeuten horen. Shepherd zal moet wennen aan de ploeg en de ploeg aan hem en dan is een nauwelijks week - ervan uitgaande dat hij in de loop van maandag op Schiphol staat - aan de krappe kant.

Maar de vermoeidheid aan het einde van een periode van acht dagen met wedstrijden in Oldenburg, Bremerhaven, Hagen, Knokke-Heist en nu dus Antwerpen, was bij een aantal spelers duidelijk zichtbaar. Niet in de laatste plaats bij aanvoerder Seamus Boxley, de man die eigenlijk altijd voorop in de strijd gaat. Tegen Antwerp Giants bleef hij scoreloos tot iets meer dan zes minuten van het einde. Hij haalde met tien punten dan nog wel de dubbele cijfers, maar de wedstrijd was op dat moment al beslist.

Zorg en Zekerheid Leiden kreeg de tik in het tweede kwart. Nadat het eerste stukje was afgesloten met vier rake vrije worpen van Worthy de Jong en een krappe 10-12 voorsprong, ging de Leidse ploeg in de tweede periode tegen het canvas. Antwerpen pakte een voorsprong en bouwde die snel uit naar 28-19 bij de rust. Het schieten was ronduit beroerd met in de eerste helft 6 op 22 tweepunters en 0 op 6 driepunters.

Na de rust kwam er een opleving aan Leidse zijde. Opvallend genoeg onder leiding van Gabe Kennedy (foto), die aan een botsing in het begin van de wedstrijd een pijnlijk linker scheenbeen had overgehouden. Hij maakte in dat derde kwart liefst dertien punten, waarvan vijf op vijf vanaf de vrije-worplijn. Maar Antwerp behield een voorsprong, ondermeer door een paar knappe driepunters van good-old Ralph Biggs, ooit begonnen aan zijn Europese loopbaan bij Weert en inmiddels in het bezit van de Belgische nationaliteit. Hij knalde er bijvoorbeeld eentje binnen, nadat Zorg en Zekerheid Leiden was teruggekomen tot 47-42 via een knappe bal van Worthy de Jong. Daarmee bleef het gat bestaan en liep tenslotte op tot dertien punten.

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Gabe Kennedy 19, Worthy de Jong 14, Seamus Boxley 10, Patrick Hilliman 7, Sean Cunningham 6 en Mohamed Kherrazi 3.
Topscorers Antwerp Giants: Ralph Biggs 17, Darnell Wilson 13, Michael Roll 10 en Salah Mejri 10

JAN VAN DER NAT
FOTO: RICHARD KOOLEN