Nieuwsbericht

Nederlaag tegen Leuven Bears

17 september 2011

KNOKKE-HEIST, 17 september 2011 - Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste van twee wedstrijden dit weekeinde tegen Belgische eersteklasers verloren. In Knokke-Heist werd het in de voorwedstrijd van de Belgische Supercup 69-61 voor Leuven Bears.

'Er is nog een hoop werk te doen', verzuchtte coach Toon van Helfteren na afloop. Hij had een wedstrijd gezien met te veel ups and downs. Met momenten waarop de ploeg heel aardig basketball liet zien en momenten waarop het totaal niet liep. Het slot van de wedstrijd was daar het grootste voorbeeld van. Was het halverwege het vierde kwart nog 53-55 in het voordeel van Leiden; de 16-6 die volgde betekende toch nog een flinke nederlaag en daar baalde Van Helfteren duidelijk van.

Dat kwam niet in de laatste plaats omdat uitgerekend Monta McGhee een belangrijke rol speelde in die slotfase. Wat eerder had Van Helfteren Terry Sas al ter verantwoording geroepen, toen hij de voormalige Tovenaar van Leiden niet goed verdedigde. Vlak voor tijd had de typische McGhee-driepunter nooit mogen vallen. 'Je weet dat hij dat kan en ook gaat doen', keek Van Helfteren terug naar het moment, waarop McGhee met een super drietje - tegenover zijn maatje Seamus Boxley - in feite de wedstrijd besliste.

Toon van Helfteren kon in deze wedstrijd weer beschikken over Worthy de Jong, die ogenschijnlijk geen last meer heeft van zijn liesblessure. Arvin Slagter bleef nog langs de kans en liep alleen de warming-up mee. Jevohn Shepherd stapt - volgens de laatste berichten - dit weekeinde op het vliegtuig, kan dan maandag op de vrije dag van de ploeg zijn jetlag een beetje verwerken, zodat hij dinsdagmorgen voor het eerst een balletje kan schieten in de Vijf Meihal.

Worthy de Jong stond dan ook direct weer in de basis, samen met Jackson, Kherrazi, Kennedy en Boxley. Het begin was niet echt goed, maar bij 14-8 kantelde het duel, plaatste Zorg en Zekerheid Leiden een stevige 10-0 run om het eerste kwart af te sluiten met 14-18. Leuven sloeg onmiddellijk terug en pakte de voorsprong terug bij 26-22. Een korte opleving volgde. Een fraai block van Mohamed Kherrazi werd omlijst door scores van Patrick Hilliman en wedstrijdtopscorer Seamus Boxley (20 punten) voor 26-26, waarna het ook bij de rust gelijk was: 28-28.

'We hadden op dat moment tegen deze ploeg al een punt of tien, twaalf voor moeten staan. De pieken en dalen werden veroorzaakt door denkfouten. We corrigeren wel veel met rebounds, maar het schieten was dramatisch. Vijftig procent vrije worpen, drie op twaalf driepunters en ook de tweepunters waren met 47 procent onvoldoende', vatte Van Helfteren de zaak samen.

De coach ergerde zich vooral over het vierde kwart, waarin Leuven zeven op negen schoot en twee driepunters maakte. 'Dan is er dus niet goed verdedigd', legde Van Helfteren de vinger op de wond. En terwijl Zorg en Zekerheid Leiden toch een duidelijk overschot aan lengte had en dat ook uitdrukte in de rebounds, die met 38 om 28 werden gewonnen.

Zondagmiddag volgt de tweede wedstrijd van het Belgische weekeinde. Dan wordt er in de Arenahal van Deurne bij Antwerpen om vijf uur gespeeld tegen Port of Antwerp Giants.

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Boxley 20, Kherrazi 10, Hilliman 10, Kennedy 8, De Jong 6, Cunningham 5, Jackson 2.
Topscorers Leuven: McGhee 17, Freeman 16, Tofi 10 en Marnegrave 10.

JAN VAN DER NAT