Nieuwsbericht

Krap verlies tegen Leuven

4 september 2011

LEIDEN, 4 september 2011 - Zorg en Zekerheid Leiden heeft zondagmiddag in de Vijf Meihal met 64-68 verloren van Leuven Bears. Coach Toon van Helfteren had slechts zeven spelers tot zijn beschikking. Even overwoog hij de wedstrijd niet te laten doorgaan, maar achter zal hij toch tevreden zijn geweest, dat er toch is gespeeld.

Net als een paar dagen eerder tegen Oostende bleek zijn ploeg namelijk te willen knokken tot het bittere eind en geen genoegen te nemen met een nederlaag als er niet maximaal strijd is geleverd. Er was zondagmiddag in de met zevenhonderd toeschouwers lekker bezette Vijf Meihal een duidelijk parallel te zien met de wedstrijd tegen Oostende. Ook toen liep de tegenstander weg naar een beslissend lijkende voorsprong en kwam Zorg en Zekerheid helemaal terug in de wedstrijd.

Na een behoorlijk begin volgende aan Leidse zijde een periode van droogte, die liefst negen minuten en elf seconden duurde. Een als dan de tegenstander blijft scoren, kan het hard gaan. De schade viel bij de rust (25-33) nog mee, maar liep toch op tot veertien punten aan het einde van het derde kwart, dat werd afgesloten met een ultieme score van Terry Sas: 36-50.

In het vierde kwart kwam de omwenteling. Vooral door Gabe Kennedy, die er zes vrije worpen op rij ingooide. De laatste twee wegens een technische fout van de Leuvense bank, waar men probeerde een reclamebord te degraderen tot kachelhout. Op dat moment had Toon van Helfteren ook al een T achter zijn naam staan, wegens te uitbundig commentaar na een beslissing van arbiter Paul den Hartog.

Nu is het natuurlijk ook voor de technische baas van Zorg en Zekerheid Leiden een oefenwedstrijd, maar hij weet in elk geval al dat de interactie tussen hem en de mannen in het oranje/zwart niet veel zal afwijken van het vorige seizoen.

Terug naar de wedstrijd zelf. Na de eerste oefenpot in Oostende zei Van Helfteren dat hij meer slechte dan goede dingen had gezien. Een week later was hij ongetwijfeld meer tevreden, ook al zal hij snakken naar het moment, waarop hij met de complete ploeg aan de slag kan. Toch kan het geen kwaad om met een kleine rotatie te spelen. Je kunt dan goed zien, waartoe spelers in staat zijn onder bepaald niet ideale omstandigheden.

Want ideaal was het uiteraard niet om met zeven man te moeten spelen. Het blessureverhaal lijkt een beetje op Domino Day. Nadat Patrick Hilliman, die wel meedeed aan de warming-up, en Arvin Slagter, die overigens al bij de nationale ploeg geblesseerd raakte, waren ‘omgevallen' was het nu de beurt aan Worthy de Jong. Een liesblessure hield hem in burger. Tel daarbij de afwezigheid van Jevohn Shepherd, die in elk geval tot en met donderdag voor Canada speelt, en de zaak is duidelijk.

Dan mag je tevreden zijn over de goede start met een paar knappe acties van Seamus Boxley en Mohamed Kherrazi en zeker over het optreden van Gabe Kennedy, die tien van zijn elf vrije worpen maakte en in totaal uitkwam op twintig punten.

In de slotfase kreeg Zorg en Zekerheid Leiden zelfs winstkansen, toen eerst Terry Sas twee vrije worpen maakte voor 62-63 en er vlak daarna balbezit was bij 62-65. De driepunter kwam er niet en eigenlijk was dat misschien wel goed, want er brandden inmiddels zó veel lampjes op het scorebord, dat Leiden vermoedelijk een verlenging niet met vijf man had kunnen afronden.

Het publiek beloonde de ploeg terecht met een applaus. Dat was er ook voor een speler van Leuven. Monta McGhee keerde voor even terug op de vloer, waar hij op 29 mei voor een ware euforie zorgde. Zowel bij het voorstellen als op het moment waarop hij - zonder te scoren overigens - naar de kant ging bleek dat ‘Leiden' hem nog niet is vergeten.

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Kennedy 20, Cunningham 11, Sas, Kherrazi en Boxley 10, Jackson 3, Conrad 0.

JAN VAN DER NAT
FOTO RICHARD KOOLEN