Nieuwsbericht

Ook thuis verlies tegen Oostende

31 augustus 2011

LEIDEN, 31 augustus 2011 -- Net als zaterdag aan de natte Vlaamse kust heeft Zorg en Zekerheid Leiden ook de return tegen Oostende verloren. Weer maakten de Belgen 68 punten, maar nu zaten de mannen van Toon van Helfteren er een stuk dichterbij: 64-68. Dat wil zeggen de mannen die beschikbaar waren en dat waren er slechts acht.

Althans bij het begin van de wedstrijd. Er werd gefloten alsof het de zevende wedstrijd van de playoff-finale betrof en niet een eenvoudige oefenpot van twee incomplete ploegen, die maar net anderhalve week training achter de kiezen hebben. Bij Zorg en Zekerheid Leiden haalden Gabe Kennedy en Seamus Boxley het einde van de wedstrijd niet, omdat op het scorebord achter hun nummer het rode lampje ging branden. Boxley werd al in de eerste helft vleugellam gemaakt met drie persoonlijke fouten, waarvan twee aanvallende het label 'lullig' kregen. Kennedy liep zijn vierde en vijfde op bij verdedigende acties, die zelden worden afgefloten. En dan hebben we het maar niet over de drie technische fouten, twee voor de Belgen en een voor Toon van Helfteren.

Die fouten deden natuurlijk pijn, omdat de rotatie al zo krap was. Patrick Hilliman kon nog niet spelen na zijn val eerder in de week tijdens de training. Overigens lijkt de kwetsuur mee te vallen, al zal hij pas de komende dagen echt uitsluitsel krijgen na onderzoek door teamarts Maarten Verschuure. Eind deze week weet ook Arvin Slagter hoe het met zijn schouder is. Woensdag is een mri-scan gemaakt. Jevohn Shepherd draagt dezer dagen het nationale shirt van Canada. Die ploeg verloor overigens de eerste wedstrijd van het toernooi om het kampioenschap van de Amerika's met 57-69 van Brazilie. Shepherd speelde dertien minuten, maakte drie punten en pakte twee rebounds. Het gemis van deze spelers deed zich vooral in de slotfase voelen, waardoor Zorg en Zekerheid de winstkans, die er wel degelijk was, niet kon verzilveren.

Nu gaat het in een oefenwedstrijd natuurlijk niet zo zeer om winnen, ook al is dat best leuk. Belangrijkste doel is te kijken wat bepaalde spelers kunnen. Vandaar dat bijvoorbeeld Sean Cunningham redelijk veel speeltijd kreeg als point guard, maar ook regelmatig samen met Thomas Jackson in het veld stond. Hij maakte elf punten, waarvan twee uit een heerlijke assist van Mohamed Kherrazi, die ook een goede indruk achterliet. De derde nieuwe kracht, Gabe Kennedy, was verdedigend lekker op dreef. Aanvallend moet hij zijn draai nog vinden. 

Daar had Seamus Boxley geen last van. Ondanks zijn vroege persoonlijke fouten werd hij topscorer met zeventien punten en maakte er bijvoorbeeld zes op rij voor de 49-49 tussenstand aan het einde van het derde kwart. Vier vrije worpen (twee vanwege een technische fout) werden gevolg door een knappe score. Ook de andere 'blijvers' deden wat van hen mocht worden verwacht. Positief was zeker de wijze, waarop de ploeg terugkwam in de wedstrijd, nadat Oostende een schijnbaar beslissend gat had geslagen. Halverwege het derde kwart was het 29-40, maar opeens ging het gas erop en was er veel bijval van de ongeveer vierhonderd toeschouwers in de Vijf Meihal.

Het gat werd snel dichtgegooid en zij-aan-zij gingen de ploeg verder. Het werd daardoor allemaal best aardig om naar te kijken. Tot het moment waarop de 'spanning' uit de wedstrijd werd gefloten. En dat was gewoon jammer.

Zondag speelt Zorg en Zekerheid andermaal een oefenwedstrijd in de Vijf Meihal. Dan komt Monta McGhee met zijn nieuwe ploeg Leuven Bears voor één keer terug naar Leiden. De wedstrijd begint om vier uur. Eerder op de dag is de vloer voor de jeugd tijdens de Open Dag. Van tien tot half een is er van alles te doen.

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Boxley 17 (7 reb), De Jong 11 (8 reb), Cunningham 11, Kennedy 8, Jackson 7, Sas 5, Kherrazi 5 en Conrad 0.