Nieuwsbericht

Verlies in Oostende

28 augustus 2011

OOSTENDE, 27 augustus 2011 - Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste oefenwedstrijd op weg naar het nieuwe seizoen ruim verloren. In Oostende was de incomplete ploeg van Toon van Helfteren niet opgewassen tegen Telenet Oostende. Het werd 68-49. Woensdag is de return in de Vijf Meihal.

door Jan van der Nat

Bij het eerste optreden, na een weekje trainen, werd duidelijk dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Dat was natuurlijk niet verrassend. In de eerste plaats kon Van Helfteren nog niet beschikken over de Canadees Jevohn Shepherd, die met zijn nationale ploeg in Argentinië om de Amerikaanse titel speelt. Daarnaast had Arvin Slagter een paar dagen vrij gekregen na zijn intensieve campagne met het Nederlands team.

Het ontbreken van die twee spelers en het feit dat Seamus Boxley pas vrijdag voor het eerst mocht trainen, omdat zijn werkvergunning niet eerder binnen was, betekende dat er geen enkele keer vijf-tegen-vijf getraind was in de aanloop naar het duel in de fraaie Sleuyter Arena, waar 24 banners het bewijs vormen van de rijke geschiedenis van het basketball in de Vlaamse kuststad met twaalf nationale titels en evenveel landelijke bekers.

Het inpassen van nieuwe spelers (Gabe Kennedy, Mohamed Kherrazi en Sean Cunningham) kost natuurlijk tijd, al geldt dat natuurlijk ook voor Oostende, dat zes nieuwe spelers telt. Maar zelfs alles in ogenschouw genomen, kon Van Helfteren niet echt tevreden zijn, al maakt hij zich natuurlijk geen zorgen na zo'n eerste wedstrijd.

‘Ik heb meer slechte dan goede dingen gezien. Conditioneel is het bij sommige spelers nog niet helemaal in orde, maar goed, we zijn net een weekje bezig. En qua offensieve dingen hebben we pas op één aanval getraind en dan eigenlijk alleen maar drie-tegen-drie of vier-tegen-vier. Wat de nieuwe jongens betreft heb ik gezien dat vooral Kennedy conditioneel nog flink wat te gaan heeft, maar ik heb positieve dingen gezien van  Cunningham en Kherrazi. Natuurlijk ging niet alles zo als het moet, maar wat wil je?'

In het eerste kwart kon Zorg en Zekerheid Leiden de Belgische opponent goed volgen. Er was zelfs af en toe een voorsprong en na tien minuten was het 19-15. Dat had 19-18 moeten zijn, maar een van de scheidsrechter had gezien, dat Seamus Boxley bij zijn driepunter op de lijn had gestaan. Hij was de enige, die dat had gezien in de arena... De heren arbiters bewezen overigens zeer nadrukkelijk dat het gras bij de buren niet altijd groener is. En laten we daar maar bij laten...

De krappe rotatie (in totaal maar acht man, want Dave Conrad speelde met het tweede in Elburg tegen Landstede 1, 76-54 voor Zwolle overigens) eiste in het tweede kwart al zijn tol. Oostende, zonder international Thomas Van Den Spiegel, maar wel met twaalf man, sloeg toen al het beslissende gat naar een ruststand van 41-26.

In het derde kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden nog wel binnen de tien punten bij 53-44, maar mede door wat foutenlast was toen de pijp leeg. Halverwege de tweede helft was het 62-44, waarna de fut eruit was bij beide teams, want het vierde deel kreeg een tussenstand van 6-5, waardoor werd afgesloten op 68-49.

Scorers Zorg en Zekerheid Leiden: Boxley 12, De Jong 10, Sas 6, Hilliman 6, Jackson 5, Kherrazi 4, Cunningham 4 en Kennedy 2