Nieuwsbericht

ZZ Leiden 2 wint sensationeel

4 februari 2007

De diehards waren er weer. Na dinsdag en zaterdag bij het eerste hadden ze nog niet voldoende. Na zondagavond wél, want de wedstrijd van het tweede team tegen de reserves van Landstede was het aanzien dubbel en dwars waard. En het duel eindigde ook met een klein feestje, want ZZ Leiden won met 69-68 en dat was belangrijk in de strijd om de plaatsen in de Final-4. De laatste score was sensationeel. Leiden leek te gaan verliezen na een rake vrije worp van de Zwollenaren, maar Kevin Tjin-a-Koeng (foto) had aan 5.4 seconden ruim voldoende om het hele veld over te snellen en de bal in de handen te leggen van Niels Wijtzes. De lange man deed wat van hem werd verwacht en boog de 67-68 om in winst. De ene seconde, die Landstede nog had was te weinig.

‘Als ik eerlijk ben moet ik erkennen dat zij meer aanspraak maakten op de winst dan wij', zei coach Richard den Os na afloop. Een conclusie die hout sneed, want Landstede stond vrijwel de hele wedstrijd voor. Niet veel over het algemeen, maar ZZ Leiden kon het gaatje niet dichten. Maar het geluk lachte de ploeg toe in de slotfase. Eerst omdat scheidsrechter Edwin Wallaart bij een Zwolse charge ten onrechte de score niet telde, terwijl de bal ruim los was en even later omdat de balbezitpijl de goede kant op wees bij een sprongbalsituatie.

Dat ZZ Leiden het moeilijk zou krijgen wist Den Os vooraf. ‘Wat zij goed doen, is dat ze de hele wedstrijd gaan en ook de hele wedstrijd kunnen pressen. Het is een heel jonge ploeg, die dat uitstekend kan. Wij hebben daar moeite mee. Vooral de lange mannen onder het bord, die wat trager zijn dan die jongens en dat maakt Landstede gevaarlijk. Bovendien kwamen wij niet in onze eigen aanvallen en namen we nogal wat verkeerde beslissingen. Die werden overigens meestal afgedwongen door Landstede.'

ZZ Leiden had het iets eerder kunnen beslissen. Bij dat balbezit op 8 seconden van het einde was het 67-67. Esat Figengul miste echter en maakte erop zijn vijfde fout. Omdat Landstede één vrije worp miste, kwam het toch nog allemaal op zijn pootjes terecht.

Scores ZZ Leiden: Marvin van der Houwen 17, Niels Wijtzes 11, Kevin Tjin-a-Koeng 8, Jerome Hoste 7, Bob Vegter 7, Bern Persoon 5, Esat Figengul 4, Michael Kool 4, Thomas Schelvis 3, Bram Sieben 3, Germain Henriquez 0.