Nieuwsbericht

Drie minuten fataal tegen Hanzevast

3 februari 2007

In de wereldgeschiedenis zijn en worden oorlogen vaak in één belangrijke slag beslist. In sommige basketballwedstrijden is dat niet anders. Zorg en Zekerheid tegen Hanzevast Capitals was daarvan zaterdagavond een prachtig voorbeeld. In een niet altijd even goed, maar wel spannende en zeer intense wedstrijd won de Groningse ploeg met 66-71, maar de feitelijke winst werd binnengehaald in ‘één slag', die op de kop af drie minuten en twaalf seconden duurde. Aan het einde van het derde kwart brak Hanzevast het Leidse verzet en sprong van 37-41 naar 39-52. Dat verschil kon de thuisploeg in de resterende tien minuten niet meer goedmaken, ondanks het feit dat er hartverwarmend werd geknokt om elke meter en het vlak voor het einde nog bloedstollend spannend werd.

Onder Foto's een reportage van Gert Arkensteijn
De statistieken staan - zoals altijd - onder Wedstrijden

8.jpg

Het was tevoren een zeer belanden wedstrijd. Waarom zullen de meeste van de 1200 en een beetje toeschouwers in de weer stammend volle Vijf Meihal niet hebben geweten. Daarvoor moet je ver, heel ver terug in de Nederlandse basketballgeschiedenis, toen Parker Leiden en Nationale Nederlanden Donar heroïsche gevechten leverden in dezelfde Vijf Meihal en de toenmalige Evenementenhal in Groningen. De tijden mogen zijn veranderd, dergelijke onderlinge verhoudingen blijven bestaan.

Hoewel... het kan best leuk zijn met z'n allen. Zo was het dus mogelijk dat een groep Hanzevast-supporters - zichzelf uiteraard en terecht nog Donar-fans noemende - samen met Leidse broeders een hapje at in het clubhuis van BS Leiden en - naar ik heb begrepen - na de wedstrijd nog wat goudgele rakkers wegwerkte. Het was in die sfeer, die ook in de zaal perfect was, dan ook een absoluut dieptepunt te moeten constateren dat een onverlaat een ruit van de Groningse spelersbus had ingegooid. Mocht deze hersenloze gevonden worden, dan rest er maar één mogelijkheid: een levenslang ‘stadionverbod'.

Het was een domper op de feestvreugde, die er ook was bij het Leidse publiek. Natuurlijk deed het verlies pijn, want zoals ik deze week iemand fraai hoorde zeggen, voor verliezen kom je je bed niet uit. Maar het was op zich natuurlijk geen schande om de punten te moeten inleveren bij een ploeg als Hanzevast Capitals. In Groningen staat dankzij een vorstelijk sponsorbedrag een groep spelers met enorm veel kwaliteit. Maar het is nog lang niet het ‘team' dat coach Ton Boot graag zou zien en daarom te kloppen. Het voorlopige seizoenrecord van 15-10 is niet erg indrukwekkend, zeker niet als je kijkt naar de laatste jaren.

Zorg en Zekerheid was twee keer in Groningen dan ook niet kansloos en daarom was er vertrouwen. Ondanks het feit dat Mick Burger niet kon spelen als gevolg van de hoofdwond, die hij donderdag in Nijmegen opliep en aanjager JS Nash extra zorg nodig had vanwege een sluimerend knieprobleem, was de ploeg er klaar voor. En dat bleek onmiddellijk, want ZZ Leiden sprong uit de startblokken naar 8-2 met direct al ondermeer een heerlijke dunk van Shelton Colwell en een score van Donald Wilson op een gave assist van JS Nash.

Hanzevast kwam echter snel in de wedstrijd en zou het eerste kwart met een voorsprong (14-18) afsluiten. De Groningse ploeg loopt niet alleen over van individuele kwaliteit, ze is ook lastig te bestrijden. Coach Ton Boot eist namelijk onvoorwaardelijk dat spelers keihard de aanvalsrebound ingaan. Wie dat niet doet, kent zijn straf: je mag onmiddellijk weer gaan zitten. Hanzevast pakt daardoor veel aanvallende rebounds. Bijna zestien gemiddeld en dat is meer dan welke ploeg in de eredivisie ook. Vreemd genoeg staat daar de elfde - en dus laatste - plaats tegenover bij de verdedigende rebounds.

Het gevolg van dat aanvallende beulswerk is dat er veel ‘tweede kansen' komen en die zijn extra gevaarlijk, omdat Hanzevast over een groot aantal (driepunts)schutters beschikt en de verdediging van de tegenpartij daar dus heel alert op moet zijn. Mannen als Hinson (4 driepunters), Legans (2), Woods (1), Heinen (2)en Buchanan (2) kunnen een defensie helemaal lek schieten. Driepunter bleek dan ook dit keer de kurk, waarop de ploeg drijft. Liefst elf keer zoefde de bal van buiten de halve cirkel door het netje en op dat punt was ZZ Leiden - de zwakste driepuntsploeg in de eredivisie - met slechts twee bommen geen partij.

1.jpg

In de al gememoreerde slotfase van het derde kwart werd die kracht van Hanzevast nog eens duidelijk, want vlak daarvoor was de aanzet gegeven met een driepunter van Darnell Hinson en als extra dreun schoot Shantay Legans er nog eentje raak in de buzzer voor 39-52. Daarmee leek de wedstrijd beslist. Je kunt je als supporter dan nog vasthouden aan het gegeven dat het in basketball soms raar kan lopen, maar normaal gesproken geeft een ploeg als Capitals een dergelijke voorsprong niet meer weg.

Maar nadat het verschil eerst nog waas opgehoogd naar vijftien (39-54) keerde het geloof in eigen kunnen bij ZZ Leiden terug. Het gat werd kleiner en kwam halverwege het vierde kwart weer onder de tien en dus was het gewoon weer een echte wedstrijd. Een driepunter van Sjors Besseling en een dunk van Nick Curtis zorgden zelfs op 1:17 voor een verschil van vier: 63-67.

Maar het ging dus om die laatste stap. De tijd werkte in het nadeel van ZZ Leiden, dat geforceerde schoten moest gaan nemen en fouten moest gaan maken om de klok te stoppen. Dat laatste was redelijk succesvol, want de Groningers gooiden de helft van de vrije worpen naast de ring. De schoten vielen echter niet. Donald Wilson was het dichtst bij succes met een driepuntspoging. Als die raak was geweest, dan had het nog gekund. Maar ‘als' telt nu eenmaal niet.

Natuurlijk had hij, zoals iedereen, graag willen winnen, maar coach Ivo Boom was niet ontevreden over hetgeen zijn ploeg had neergezet. Er zit de laatste weken duidelijk groei in en dan is het pech dat je kort achter elkaar twee keer tegen Matrixx en tegen Hanzevast (eind maart komen ze nog een keer binnen drie dagen naar Leiden) moet spelen, ploegen waartegen het geen schande is om te verliezen als debutant. Een prima wedstrijd van (naast de vaste starters) ook Johan Kuijper (acht punten, acht rebounds in 22 minuten) en Aron Royé (gedurfd tegenover Hinson en een heerlijke coast-to-coast score) geven aan dat ZZ Leiden op de goede weg is.

JAN VAN DER NAT