Nieuwsbericht

Naar Georgi? voor EuroChallenge

7 juli 2011

BARCELONA, 7 juli - Zorg en Zekerheid gaat ondermeer naar Georgië voor een wedstrijd in de poulefase van de EuroChallenge, de Europa Cup 3. Bij de loting donderdag in Barcelona werd de nationale kampioen gekoppeld aan Armia. Daarnaast wordt er gespeeld tegen het Duitse Göttingen en tegen de verliezer van Dexia Mons (Bel) tegen Besiktas (Tur). Dat is - zachtjes uitgedrukt - een pittige loting.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden begint de reeks met een thuiswedstrijd tegen de verliezer van de voorronde tussen Dexia Mons Hainault uit België en Besiktas uit Turkije. Die wedstrijd staat op de agenda voor woensdag 9 november in de Vijf Meihal. Dexia Mons is een goede bekende in Nederland. De ploeg was al eens tegenstander van Amsterdam en is ook bij Leiden bekend van oefenwedstrijden in het verleden. Dexia, die derde werd in de Belgische Ethias League, staat onder leiding van Arik Shivek, de voormalige coach van Amsterdam. Welke spelers hij tot zijn beschikking zal hebben is nog niet helemaal duidelijk. Op zeker zullen dat vijf of zes Amerikanen zijn van een niveau, dat gemiddeld een tikkeltje hoger ligt dan in Nederland. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat Dexia in de voorronde (27 september en 4 oktober) van Besiktas Istanboel wint en in dat geval stuit Leiden in eerste instantie op de Turken.

Het Turkse basketball is voor de ploeg van Toon van Helfteren natuurlijk niet helemaal onbekend. Vorig seizoen debuteerde Zorg en Zekerheid Leiden Europees tegen het Turkse Pinar Karsiyaka en werd met de neus op de feiten gedrukt. Besiktas werd afgelopen seizoen zesde in de Turkse competitie, vlak achter Pinar. Net als alle ploegen in Turkije beschikt Besiktas over behoorlijk wat geld. Daarom zullen NBA-spelers (vrij door de lock-out daar) als de Georgiër Zaza Pachulia (Atlanta Hawks) en Deron Williams (ex-Utah Jazz en nu New Jersey Nets), die op het punt staat te tekenen, hun opwachting maken. Het is maar om aan te geven wat Leiden te wachten kan staan...

BG Göttingen werd afgelopen seizoen zevende in de Beko Bundesliga. Wellicht een kleine tegenvaller voor de ploeg, die in 2010 winnaar werd van de EuroChallenge. Maar aan de andere kant is zevende worden in een competitie als de Bundesliga een uitstekende prestatie, want het niveau ligt bij onze oosterburen een stukje hoger dan in Nederland. Europees liet Göttingen zich behoorlijk gelden. In de EuroCup, de Europa Cup 2, werd de ploeg eerste in de groep en vervolgens tweede in de tweede ronde, waardoor de laatste acht werd bereikt. Daarin was het Italiaanse Benetton Treviso te sterk. In eigen land werd in de eerste ronde van de playoffs met 3-0 verloren van Frankfurt.

Van de derde tegenstander, Armia uit Georgië, weet eigenlijk niemand iets af. Het nationale team zit ongeveer op hetzelfde niveau als dat van Nederland, maar de spelers komen vrijwel allemaal uit voor clubs in het buitenland, waarvan Atlanta Hawks Zara Pachulia (nu Besiktas dus) de bekendste is. De club is piepjong en werd pas in november vorig jaar opgericht door het ministerie van defensie. Net zoals dat vroeger gebeurde in de oude Sovjet Unie werden klaarblijkelijk de beste spelers van het land in die ploeg bij elkaar gezet, want Armia werd in het eerste jaar van het bestaan landskampioen en bekerwinnaar. Ook werd de supercup veroverd.

Het programma voor Zorg en Zekerheid Leiden ziet er als volgt uit:

9 november:    Zorg en Zekerheid Leiden-Mons of Besiktas
15 november:  BG Göttingen-Zorg en Zekerheid Leiden
22 november:  Armia-Zorg en Zekerheid Leiden
29 november:  Mons of Besiktas-Zorg en Zekerheid Leiden
7 december:    Zorg en Zekerheid Leiden-BG Göttingen
14 december:  Zorg en Zekerheid Leiden-Armia