Nieuwsbericht

Revanche op Matrixx slaagt niet

2 februari 2007

De revanche op Matrixx Magixx na de zure bekernederlaag van dinsdag is mislukt. Maar de 89-79 nederlaag is niet hetgeen de ploeg het meest zal bijblijven van de wedstrijd in Nijmegen. Dat was de - op het eerste gezicht - vrij ernstige hoofdblessure van Mick Burger (foto). De Leidse forward knalde in een duel onder de basket op de knie van Matrixx-speler Shawnson Johnson en daarna op het parket van De Horstacker. Het gevolg: een fors bloedende wond. Voor alle zekerheid werd 112 gebeld, maar daar werd bepaald niet snel gereageerd. Het duurde ruim twintig (!) minuten voordat het ambulancepersoneel de hal betrad. Dat gebeurde in een tempo, waarbij je het idee kreeg naar een vertraagde replay te zitten kijken. Het bleek gelukkig allemaal mee te vallen. Op de terugweg kon de teambus langs het ziekenhuis om Mick Burger - met vier hechtingen in het hoofd - op te halen. Mogelijk kan hij zelfs zaterdag al weer meedoen tegen Hanzevast.

Onder FOTO'S een reportage van
Magixx-huisfotografe Brigitte van Heeswijk

Op het moment dat Mick Burger tegen de grond ging waren er nog bijna negen minuten te spelen, maar toen de wedstrijd bijna een half uur later werd hervat, zat het er toch niet meer in dat Zorg en Zekerheid met twee punten zou vertrekken uit Nijmegen. Het gat was dan wel niet zo groot (64-55), maar de ploeg van Ivo Boom slaagde er vrijwel nooit in echt in de buurt te komen van de thuisploeg. Matrixx sloeg het eerste gaatje al na een minuut of vijf en wist voor de rust ZZ Leiden zonder al te veel problemen op afstand te houden. Via 23-17 na tien minuten werd het bij de rust 43-32.

Zorg en Zekerheid zat als het ware aan het elastiek bij de nummer twee van de eredivisie. Steeds als er hoop kwam in Leidse gelederen, zoals bijvoorbeeld bij 30-28, rekte het uit. In dit geval via een driepunter van Ryan Sears. Ogenschijnlijk was ZZ Leiden niet kansloos, maar in werkelijkheid lag het anders. Zoals bij het begin van de tweede helft, toen Leiden goed uit de kleedkamer kwam en met een 0-5 aansluiting kreeg. In no-time herstelde Matrixx het verschil en bij 58-46 kon de ploeg van Boom in feite opnieuw beginnen.

De wil was zondermeer aanwezig en het venijn spatte er soms vanaf, zoals bij de snoeiharde dunk van Shelton Colwell ‘in the face' van Ransford Brempong. Dat zijn lekkere acties om je frustraties van je af te schudden, omdat het team - ondanks zijn 22 punten en 14 rebounds - niet echt lekker draaide. Bovendien kreeg de startende vijf te weinig steun van de bank. De boekhouding aan het eind liet zegge en schrijve één puntje zien van de bankspelers en zonder die steun wordt het eigenlijk altijd moeilijk.

Zeker tegen een ploeg als Matrixx Magixx, op dit moment qua spel en de resultaten die daar het gevolg van zijn de sterkste ploeg van de eredivisie na EiffelTowers. Het team van coach Michael Schuur beschikt over een surplus aan lengte en over veel snelheid. Vooral dat laatste was ZZ Leiden vaak te veel. Dan moest de ploeg lijdzaam toezien, hoe Alhalji Mohammed (topscorer van de eredivisie en nu goed voor 31 punten) en Rensford Brempong het publiek op de banken kregen met prachtige dunks.

Maar omdat het verschil zelden veel groter werd dan rond de tien, twaalf punten, bleef ZZ Leiden hopen op een positief resultaat. Begrijpelijk, want zo'n gaatje ís te dichten. Maar dan moet het aanvallend een aantal keren achter elkaar goed gaan en moeten er verdedigend stops worden gemaakt. Dat gebeurde onvoldoende en áls het lukte dan was er meestal geen vervolg in de aanval. Daar had ZZ Leiden vaak te veel tijd nodig.

Dat het verschil uiteindelijk ‘maar' tien punten was, kan beschouwd worden als een soort meevaller. Curtis en Wilson flapten er in de laatste minuten ieder nog een driepunter in, waardoor de flinke nederlaag, die even dreigde kon worden afgewend.

JAN VAN DER NAT