Nieuwsbericht

Vijf wedstrijden in acht dagen

14 mei 2011

LEIDEN, 14 mei - Zorg en Zekerheid Leiden en GasTerra Flames beginnen vandaag aan een extreem zwaar eerste deel van de play-off finale. In een tijdsbestek van negen dagen staan er liefst vijf wedstrijden op het programma.

et zwaartepunt ligt daarbij volgend weekend. Dan wordt er zowel op zaterdag (in Groningen) als op zondag (in Leiden) gespeeld. Voor wedstrijd 6 en 7 uit deze best-of-seven serie wordt de spelers nog wel enige rust gegund. De wedstrijden staan namelijk ‘pas’ voor 28 en 29 mei op het programma.
 

De komende week wordt dus een ware uitputtingsslag. En hoe belangrijk wedstrijd 1 van de serie ook is (statistisch 83% kans op kampioenschap), lijkt wedstrijd 5 in deze serie van doorslaggevende betekenis te worden. Dan zou GasTerra Flames optimaal gebruik moeten maken van de diepere bank. De Groningers hebben bovendien het grote voordeel dat ze door de aanpassing in het wedstrijdschema twee belangrijke extra rustdagen kregen na de zware halve finale reeks tegen EiffelTowers Den Bosch.
 

Bij Zorg en Zekerheid Leiden speelden Seamus Boxley, Monta McGhee, Thomas Jackson en Arvil Slagter in de eerdere play-off series 30 tot 35 minuten. En dat is veel, te veel, voor de wedstrijden die de spelers de komende week voorgeschoteld krijgen. Om het probleem wat nu dreigt te voorkomen, werd Patrick Hilliman halverwege het seizoen overgenomen van Rotterdam Basketbal. Door een handbreuk kwam hij echter niet aan spelen toe voor de Leidse formatie.
 

De inbreng van Hilliman had coach van Helfteren juist in deze finalereeks goed kunnen gebruiken, vooral omdat de andere center, Jesse Smith, de hooggespannen verwachtingen maar zelden inlost. Daarnaast was bij jonge spelers als Worthy de Jong en Terry Sas in de halve finale reeks tegen Magixx playing for KidsRights al iets van vermoeidheid zichtbaar.
 

Dergelijke problemen kent GasTerra Flames coach Marco van den Berg niet. Integendeel. MVP Jason Dourrisseau is opvallend snel hersteld van zijn blessure en was bij zijn terugkeer zelfs al uitblinker bij de Groningers. Na de zoneverdediging van EiffelTowers zal Van den Berg nu rekening moeten houden met een dubbele dekking op Matt Haryasz.
 

Een recept dat ZZ Leiden aan het eind van de competitie de overwinning in Groningen bezorgde. Daarnaast zal Van den Berg zijn formatie van het uitcomplex af moeten helpen want om de titel te prolongeren zal er toch echt weer eens een uitwedstrijd gewonnen moeten worden.
 

Hoe de serie ook verloopt, voor het Nederlands basketball is het belangrijk dat Zorg en Zekerheid Leiden en GasTerra Flames ons trakteren op een serie op het niveau van de halve finale van vorig seizoen. Toen mochten de Groningers na vijf prachtige wedstrijden door naar de finale. Nu moeten we eigenlijk hopen op een zinderende ontknoping in wedstrijd 7. Dan kunnen we achteraf vaststellen dat dit ‘NOS-schema’ een goede keuze is geweest.


Dat dit schema uitsluitend is gemaakt op basis van commerciële belangen moge duidelijk zijn. Technisch en fysiek gezien zijn vijf wedstrijden in acht dagen te veel van het goede. Ongetwijfeld zullen er mensen wijzen op bijvoorbeeld de conference semi-finals in de NBA, waar in negen dagen zeven wedstrijden staan gepland, maar elke vergelijking tussen de NBA en de DBL gaat natuurlijk mank. Qua niveau en dus ook qua fysieke gesteldheid van spelers zitten er klichtjaren verschil tussen.


Dat bijvoorbeeld Toon van Helfteren (maar zijn collega Marco van den Berg zal er hetzelfde over denken) niet bloij is, blijkt wel uit een interview met hem vanamorgen in het Leidsch Dagblad.


'Het is bij de beesten af', foetert Van Helfteren. 'Met een beetje nuchter verstand, kun je dit niet bedenken. Het is een grof schandaal. Mooi basketbal is niet altijd mogelijk, maar het zal er nu helemaal niet van komen. De play-offs zijn al zo intens, maar nu is het helemaal onmogelijk. En je loopt dat de kans dat ploegen door blessures gedecimeerd gaan worden.'
 

BRONNEN: DBL-site en Leidsch Dagblad