Nieuwsbericht

Nationale titel voor U18

8 mei 2011

ALMERE - Als je in een hele competitie maar drie wedstrijden verliest, ben je de beste. Het Nederlands basketball kent echter play-offs en final-4's, waarin alles anders kan lopen. Dat overkwam Zorg en Zekerheid Leiden U18 niet.

Klik HIER voor de fotoreportage van Gijs van Nielen (www.fotogijs.nl)

En HIER voor een fraaie You Tube film

 

De ploeg van René Mulder en Ruud Vos toonde zich ook de beste in de allerlaatste wedstrijd van het seizoen, de finale om de nationale titel tegen Lokomotief in Almere: 85-67.

 

Het 'goud' van Almere was de kroon op het werk van de coachingstaff in de afgelopen twee seizoenen, waarin vorig jaar al de finale werd gehaald. Nu echter stond Leiden als de grote favoriet in het Topsportcentrum van Almere, maar moest uiteraard wél scherp zijn. Natuurlijk, er was in de competitie twee keer gewonnen van de ploeg uit Rijswijk, maar hier ging het om één wedstrijd. Niets meer en niets minder. Alles of niets, want zilver is geen prijs in een finale. Dat heb je al zonder te spelen, tenslotte.

 

In zijn peptalk was René Mulder duidelijk. 'Je staat hier niet voor jezelf. Je staat hier niet voor je familie en vrienden. Je staat hier voor je team. De enige ploeg waarvan wij kunnen verliezen is ons eigen team.' Het ging er bij de gasten in als Gods woord in een ouderling. En ze maakten het waar. 'Ik ben trots op deze ploeg', zei René Mulder dan ook na afloop. 'Ze hebben het goed opgepakt. Ook bijvorbeeld drie minuten voor tijd. Lokomotief nam nog een time out en daarin heb ik gezegd wat er ging gebeuren en hoe we daarop moesten reageren. Dat hebben ze perfect uitgevoerd. Dat was zó mooi om te zien...'

 

In de eerste helft had Zorg en Zekerheid Leiden het niet gemakkelijk. Er werd gespeeld in het tempo van Lokomotief, in plaats van het eigen spel te spelen. Er werd ook nogal wat gemist, met name ook vrije worpen. Toch zat Leiden lang aan de goede kant van de score. Tot tegen het einde van de eerste helft. Toen nam Lokomotief een voorsprong en dwong Mulder tot een time out bij 25-29. Een zone-press bleek de oplossing. Er volgde een 11-0 run van Leiden en alleen door een lucky slingerworp over het hele veld kon de ploeg uit Rijswijk de schade halverwege beperken tot 36-32.

 

In de tweede helft slaagde Leiden er niet in dat gaatje te vergroten. Daarom wisselde Mulder in de zevende minuut van verdedigingsvorm. In een triangle-and-two (een combinatie van man-to-man en zone) werden de beste spelers van Lokomotief aangepakt. Van 46-44 werd het 59-48 en vanaf dat moment speelde Zorg en Zekerheid Leiden een gewonnen wedstrijd. Door wissels werd het in de slotfase nog wat rommelig, maar problemen kwamen er niet.