Nieuwsbericht

SVU Lions net te sterk voor ZZ Leiden 2

28 januari 2007

Zorg en Zekerheid 2 is tegen de eerste nederlaag in 2007 aangelopen. In Amstelveen was  SVU Lions te sterk voor Leiden, 90-82. SVU blijft hiermee mee doen om een plek in de Final 4, een strijd die waarschijnlijk tot het eind van de competitie spannend zal blijven, omdat de eerste zes ploegen elkaar vrijwel niet ontlopen. ZZ Leiden 2 staat ook na de nederlaag nog tweede.

SVU is een ploeg met veel ervaring op eredivisieniveau en heeft zelfs twee ex-internationals met Koen Rouwhorst en Patrick Faijdherbe. Dat de ploeg veel kwaliteit heeft liet het eerder dit seizoen al zien door in een bekerwedstrijd slechts met 77-71 te verliezen van ZZ Leiden 1. Het was dan ook zeker dat het geen eenvoudige opgave zou worden.

ZZ begon slordig aan de wedstrijd, maar omdat SVU ook niet echt scherp begon, stond het na 5 minuten 11-11. Hierna kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd en nam dan ook iets afstand. Aan het eind van de eerste periode stond het 24-16. In het tweede kwart hield ZZ moeite om SVU af te stoppen. De rotatie was vaak net te laat waardoor de schutters van de thuisploeg (en vrijwel iedereen kan goed schieten bij SVU) genoeg tijd kregen om van afstand de ene na de andere bal raak te schieten. Aanvallend ging Leiden echter ook beter spelen, waardoor de bezoekers in de wedstrijd bleven. Bij rust was het 49-40 in het nadeel van ZZ Leiden. Het was duidelijk dat er aan Leidse kant beter verdedigd moest gaan worden.

Dit gebeurde ook en na vijf minuten was het verschil nog maar vierpunten: 60-56. Toch profiteerde de Amstelveende ploeg weer van een mindere fase van Leiden en liep weer weg naar 70-58. Het verschil tussen de eerste helft van het seizoen en het tweede deel is dat de ploeg mentaal sterker lijkt en van een achterstand kan terugkomen. Dat liet ZZ tegen Rotterdam en Akrides al zien en ook nu knokte het team zich weer terug. Aan het einde van het derde kwart was het 70-64 en was er nog van alles mogelijk.

In de openingsfase van het vierde kwart kwam Leiden op 72-68, maar negen punten op rij van SVU-schutter Jelle van Weeren leken de wedstrijd definitief op slot de gooien, 81-72. Toch vocht Leiden zich weer terug en een driepunter van de uitblinker aan Leidse kant, Esat Figengul bracht de ploeg met nog twee minuten te gaan op 83-80. Jammer genoeg leed de ploeg in de fase daarna vier keer balverlies op rij en liep SVU weer weg naar 87-80. Figengul bracht Leiden nog op 87-82, maar met een driepunter gooide SVU Lions de wedstrijd echt op slot en won met 90-82. Enig voordeel is wel  dat door de 90-80 overwinning van ZZ 2 eerder dit seizoen in Leiden het onderlinge resultaat nog wel in Leids voordeel is.

Komende zondag staat de volgende belangrijke wedstrijd op het programma. Om 20.30 ontvangt het team dan Landstede 2 in de Vijf Meihal. In Zwolle werd er nipt gewonnen en bij winst neemt de Leidse ploeg niet alleen afstand van de Zwollenaren, maar beslist dan ook hier het onderlinge resultaat in zijn voordeel.

Coach Richard den Os: ‘We speelden tegen een sterke ploeg met veel ervaring. In de eerste helft stond onze verdediging niet goed en was met name de rotatie niet goed verzorgd en zij straften dat gewoon goed af, omdat zij zowel van binnen als van buiten heel veel dreiging hebben en slim zijn. Gelukkig bleven we met name door Bram Sieben en Esat Figengul in de wedstrijd hangen. De tweede helft was beter en toen konden we zelfs bij 83-80 de wedstrijd alsnog in ons voordeel beslissen. Jammer genoeg leden we toen net vier keer onnodig balverlies. Verder zal ik nooit zeggen dat we door scheidsrechters verliezen, dus ook nu niet, maar een verhouding van 32 om 16 fouten in ons nadeel hielp ook niet echt en klopt natuurlijk van geen kant. Maar goed, scheidsrechters heb je toch niet in de hand en we moeten naar ons zelf kijken. Esat speelde overigens een goede wedstrijd en met name de inzet waarmee hij aan het spelen was is iets waar de rest een voorbeeld aan kan en mag nemen. Zoals hij nu bezig was is het een speler met heel veel mogelijkheden en kan hij nog ver komen. Deze nederlaag is balen, maar geen ramp. Van deze ploeg (op papier denk zelfs de sterkste ploeg in de promotiedivisie) uit verliezen kan en we kwamen op het eind nog dichtbij. Belangrijk is nu dat we er volgende week tegen Landstede staan. Als we die met de steun van ons eigen publiek winnen staan we er goed voor met het oog op de Final Four.'

Scores ZZ Leiden: Esat Figengul 24 (14 rebounds en 5 assist), Bram Sieben 13, Ricardo Vallentak 9, Thomas Schelvis 9, Michael Kool 8, Nils Wijtzes 8, Kevin Tjin A Koeng 7, Marvin van der Houwen 2, Bob Vegter 2, Jerome Hoste 0, Bern Persoon 0, Germain Henriques 0