Nieuwsbericht

Karakter zegeviert in wedstrijd 3

5 mei 2011

LEIDEN - Het karakter zegevierde op Bevrijdingsdag. Uiteindelijk was het met name aanvoerder Seamus Boxley, die Magixx playing for KidsRights aanpakte en Zorg en Zekerheid Leiden naar de tweede overwinning in de halve finales van de play-offs voerde: 70-62

Weer was het een zwaarbevochten overwinning, evenals twee dagen eerder in Nijmegen. Net als in De Horstacker verspeelde de ploeg van Toon van Helfteren een voorsprong, die in de eerste helft zorgvuldig was opgebouwd. Het werd gelijk en Magixx nam zelfs even een voorsprong. Maar toen was het woord aan Seamus Boxley.


De aanvoerder nam zijn verantwoordelijkheid, zocht slim Geoff McDermott op, die rondliep met vier fouten en scoorde de cruciale punten, die leidden tot de winst op de ploeg waarbij hij in 2006 zijn Nederlandse loopbaan begon. Zes punten en ook nog eens een mooi passje op Jesse Smith voor een harde dunk brachten de beslissing in een wedstrijd, die niet echt goed, maar wel enerverend en superspannend was.

 

Een wedstrijd ook, die ter gelegenheid van Bevrijdingsdag vooraf werd gegaan door het Wilhelmus en waarbij in de rust de nieuwe tribune officieel werd geopend door burgemeester Henri Lenferink.


Het was natuurlijk een ‘must win’ situatie voor Zorg en Zekerheid Leiden, maar Magixx klop je niet zo maar even. Vooral de basis van de ploeg bestaat uit klassespelers. De Leidse bank is beter bezet, maar de vier Amerikanen en de Canadese Nederlander, die coach Michael Schuurs tot zijn beschikking heeft, kunnen tot grote daden komen. Leiden weet daar uit de wedstrijden 1 en 2 alles van.


Nadat ze in de openingswedstrijd van de serie heel veel hadden gescoord, heeft Leiden grip gekregen op McDermott en Humphrey. Meer moeite heeft de Leidse ploeg echter met de guards en dan met name met Zaire Taylor. Hij is een kop groter dan Thomas Jackson en wordt dan ook vaak gekoppeld aan Arvin Slagter. Die staat deze serie prima te verdedigen, maar Taylor is een klasbak, die gewoon toch zijn punten maakt.


Hij was het dan ook die in het begin van het vierde kwart Magixx voor het eerst sinds het openingskwart op voorsprong zette. Het werd 55-57 en daarmee leverde Zorg en Zekerheid Leiden een positief saldo in, dat maximaal veertien punten (33-19) was geweest.


Van die voorsprong werden negen punten meegenomen naar de tweede helft, die een kopie zou worden van wedstrijd twee, dinsdag in Nijmegen. Wéér was de eerste score na de rust voor Arvin Slagter: 41-30. Maar in één lange run smolt die voorsprong als sneeuw voor de zon en bij 49-47 was de aansluiting via McDermott een feit.


Leiden hield nog vier punten over aan het einde van het derde kwart, maar drie scores van Taylor in de openingsminuut van het slotdeel zorgden voor 55-57. Nick Oudendag hield de hoop voor Magixx even levend, maar zou in het vervolg een uitwerst dubieuze rol spelen.


Het begon met ‘obstructie’ ten opzichte van Boxley bij een terugspeelbal. Dat werd niet bestraft, wél het contact daarna van de Leidse captain. Een arbitrale misser, één van de weinige overigens, want er viel weinig te klagen over het fluiten. Het aardige was dat de situatie als een rode lap op een stier werkte bij het publiek, dat helemaal laaiend was, toen dezelfde Oudendag een smerige overtreding op Slagter beging, die hem voor hetzelfde geld ‘rood’ had kunnen, misschien wel moeten, opleveren.


De beer was daarmee los in de Vijf Meihal. De laatste zes minuten werden afgewerkt in een orkaan van lawaai. Dat leverde bij sommige spelers een shot adrenaline op van jewelste. Slagter trok de zaken in evenwicht, waarna Boxley achter het stuur plaatsnam en eigenhandig zijn ploeg naar de winst leidde.


Het begon met een score op aangeven van Slagter en het eindigde met een perfect antwoord op een driepunter van Taylor. Was getekend: Seamus Boxley. Die laatste score was de doodssteek voor Magixx, dat niet meer de kracht had terug te komen van de 67-62. Deels omdat men de rust niet meer bewaarde, die daarvoor voor zó veel averij bij Leiden had gezorgd, deels ook omdat de Leidse verdediging de Nijmegenaren dwong tot moeilijke en verre schoten.


Zondag verplaatst het hele circus zich weer naar de Horstacker in Nijmegen. Daar kán Zorg en Zekerheid Leiden het afmaken, maar na de eerste drie wedstrijden zullen weinigen zich nog aan een voorspelling durven te wagen.


JAN VAN DER NAT

FOTO'S: RICHARD KOOLEN