Nieuwsbericht

Moeizame winst na mooie start

3 mei 2011

NIJMEGEN, 3 mei - Zorg en Zekerheid Leiden was dinsdagavond in Nijmegen duidelijk op een missie. In de Horstacker moest recht worden gezet wat zondag mis was gegaan in de openingswedstrijd van de halve finales van de play-offs. Dat lukte, maar eenvoudig was het niet: 67-71.

Ondanks de overwinning, die van het restant in de halve finales een best-of-three maakte, werd coach Toon van Helfteren andermaal opgezadeld met een vraag, waarop hij in de eerste minuten na de wedstrijd nog geen antwoord op had. Net als in wedstrijd 1 liet zijn ploeg het namelijk plotseling afweten, terwijl daarvoor geen aanwijsbare reden was.


Gebeurde het zondag na de goede start van het tweede kwart en in de slotfase van de derde periode, nu klapte de zaak in elkaar in het derde kwart en kreeg Magixx playing for KidsRights de kans in de schoot geworpen om helemaal terug te komen in de wedstrijd. En als de zaken zó liggen, is dat koren op de molen voor mannen als Zaire Taylor. De guard nam de rol over van de mannen, die Zorg en Zekerheid Leiden in de openingswedstrijd de das om hadden gedaan, maar nu behoorlijk in bedwang werden gehouden.


Daardoor werd het toch nog spannend in de volle Nijmeegse sporthal. En dat leek absoluut niet nodig, want Zorg en Zekerheid Leiden had bij de rust een voorsprong van vijftien punten (22-37) en had het karretje van Magixx compleet in de prut gereden. Het gat werd zelfs achttien toen Arvin Slagter de tweede helft opende met een driepunter. Er leek geen vuiltje aan de lucht.


De Leidse ploeg veroverde de ogenschijnlijk riante voorsprong in een eerste helft, waarin uitstekend basketball werd gespeeld. Vooral verdedigend was het soms van grote klasse. Er werd alert gereageerd op elk foutje van de thuisploeg, die herhaaldelijk de bal verspeelde. Een beetje, zoals Leiden dat deed in de vorige wedstrijd. Met name Worthy de Jong en Thomas Jackson waren zeer scherp.


Beiden stalen twee keer de bal en scoorden zes punten. Dat deed Monta McGhee ook, maar dan ‘natuurlijk’ via zijn specialiteit: twee driepunters. De Jong en Jackson gingen in het tweede deel vrolijk verder. Ze voerden hun puntentotaal op en stonden bij de rust beiden op vier steals.


Die scherpe manier van verdedigen zorgde voor grote problemen bij Magixx. Niet alleen kwam het aantal balverliezen in de eerste helft uit op zestien, ook de kanonnen van zondag waren door de Leidse ploeg tot zwijgen gebracht. Af en toe kwam er een rookpluimpje uit de loop van Humphrey of McDermott. Veel stelde het echter niet voor, want het duo dat zondag nog goed was voor 34 punten, bleef nu steken op zegge en schrijve negen.


Met het wel heel magere totaal van 22 punten werd Magixx met de staart tussen de benen naar de kleedkamer gestuurd. Om bij de actualiteit te blijven: rijp voor een zeemansgraf.


Maar met name Brain Laing en Zaire Taylor, het ‘backcourt’ van Magixx, hadden daar geen trek in. Terwijl Leiden de grote mannen parkeerde, grepen zij hun kans en scoorden ze aan de lopende band. Hadden zij er in de eerste helft samen tien, toen de kruitdampen van het derde kwart waren gaan liggen waren het er zevenentwintig!


Intussen had Zaire Taylor zijn ploeg voor de eerste keer een voorsprong bezorgd. Via twee vrije worpen tekende hij voor 46-45 en rondde daarmee een 22-5 run van de Nijmeegse ploeg af. De schrik sloeg de meegereisde Leidse fans om het hart. Het zal toch niet gebeuren dat...? Niet als Monta McGhee in de buurt is. Over liever ver weg is voor een ‘signature-three’.


The Magnician gaf daarmee zijn ploeg een beetje lucht. Niet veel, maar genoeg om adem te kunnen blijven halen in het hete slotkwart, waarin de vrije worplijn het meest bezochte stukje van het parket in de Horstacker was. In de openingsminuten gooiden Seamus Boxley (2) en Ross Bekkering (4) er zes in en in de slotfase waren het Arvin Slagter namens Leiden en Zaire Taylor voor de thuisploeg, die een abonnement hadden.


Taylor mocht in de laatste1:18 van het duel negen keer aanleggen (zes raak), Slagter verscheen zes keer aan de ‘charity stripe’ en maakte er vijf. Omdat ook Jackson en Smith het ieder nog twee keer mochten proberen, kwam het aantal vrije worpen in 78 seconden op negentien, oftewel eentje per 4.1 seconde...


Leiden had het laatste woord, omdat Taylor er twee van zijn laatste drie naast gooide en Slagter zijn laatste twee wél maakte. Met uiteindelijk 67-71 kon er dus op de terugweg een feestje worden gevierd in de spelersbus. Dat was natuurlijk wel zo leuk voor de jarige teamassistent Karl Dorrepaal, de hondenliefhebber die als ludiek cadeau een door alle spelers gesigneerde baal hondenvoer kreeg....


Donderdag staan de twee teams weer tegenover elkaar. Dan in de Vijf Meihal (20:00 uur) voor wedstrijd 3 en is het voor Zorg en Zekerheid Leiden zaak aan te tonen, waarom de reguliere competitie als eerste werd afgesloten en dat het leuk is voor Magixx om een keer in Leiden te winnen, maar dat het daar wel bij moeten blijven...

 


JAN VAN DER NAT