Nieuwsbericht

Verlies tweede in eerste halve finale

29 april 2011

LEIDEN - Met een welgemeend 'We hebben daar ook nog een wedstrijd', gaf Richard den Os, de coach van het tweede team van Zorg en Zekerheid Leiden aan, dat hij en zijn team zich niet zó maar neerleggen bij een nederlaag in de halve finales van de play-offs tegen Aarnoudse Binnenland.

Natuurlijk staat de ploeg dinsdagavond in Barendrecht voor een zware klus om de 68-73 nederlaag van vrijdagavond weg te poetsen, maar onmogelijk is het niet. Het zou al een aardig stuk helpen als de NBB twee arbiters zou aanwijzen, die laten basketballen, want de heren Schotsman en Kersten lieten veel te veel toe, waardoor het bijna een wonder mag heten dat het niet uit de hand liep en maakten veel fouten, hetgeen de beoordeelaar van de NBB het nodige schrijfwerk opleverde. Alleen al in de tweede helft werden vier driepunters (twee om twee, wel eerlijk...) niet gegeven, omdat ze naar de witte lijnen keken, terwijl voor alles onder de FEB-eredivisie de gele bucket- en driepuntslijn geldt. Dat was ook tevoren afgesproken.

 

Misschien waren ze onder de indruk van de entourage, want mede door een fors aantal Barendrechters was het af en toe een lekkere bak herrie in de Vijf Meihal. De naar schatting driehonderd toeschouwers zagen een wedstrijd, die best te verteren was en vaak op het scherp van de snede werd uitgevochten. Daarbij werd het fysieke geweld niet geschuwd. Binnenland verstond dat kunstje net even beter. Kevin Karam bijvoorbeeld stond alleen maar met dat doel in het veld en maakte in tien minuiten speeltijd zijn vijf fouten. Maar ook de ex-Rotterdamspelers Sjoerd van Vilsteren en Sander Trommelen gooiden behoorlijk de beuk er in.

 

Misschien kwam het verschil uiteindelijk wel door dat fysieke onderscheid, maar je kunt je afvragen of de mannen in het grijs dan nóg vaker hadden moeten fluiten voor persoonlijke fouten. Ze deden dat tenslotte al vijftig keer.

 

Het ging de hele wedstrijd vrijwel gelijk op. Via 19-22 en 20-18 was het bij de rust 39-40. In de tweede helft was het 4-1 in fouten 'voor' Leiden, voordat de eerste bal door de ring ging. Zorg en Zekerheid Leiden keek bijna steeds tegen een kleine achterstand aan. Twee minuten voor het einde van het derde kwart leek Binnenland echt weg te lopen. Het verschil werd elf punten (43-54), maar Leiden vocht zich heel knap terug. Na een terechte onsportieve fout voor Yasalde Paz Costa (ook al ex-Rotterdam), schoot Rogillio Sewartan er in de buzzer een driepunter in voor 55-56.

 

Direct in het vierde kwart werd het via Kevin Tjin-a-Koeng zelfs 59-58. Maar Leiden had niet lang plezier van die voorsprong. Binnenland nam de leiding snel over en sleurde die naar de eindstreep bij 68-73.