Nieuwsbericht

Overtuigende eerste stap in play-offs

24 april 2011

LEIDEN – Helemaal gerust waren ze er niet op, de fans van Zorg en Zekerheid Leiden, maar dat veranderde. ‘Angstgegner’ Amsterdam werd in de eerste wedstrijd van de play-offs royaal aan de kant is gezet (80-61) wordt al met een schuin gekeken naar de halve finale.

Daarin wacht de winnaar van Magixx Nijmegen tegen De Friesland Aris. Zover is het natuurlijk nog niet, maar het is nauwelijks voorspelbaar dat maandag de deuren van Sporthallen Zuid voor dit basketballseizoen niet definitief op slot gaan. Alleen een collectieve off-day, zoals dit seizoen het geval was in de bekerontmoeting (64-54 voor Amsterdam) zou roet in het eten kunnen gooien.


Maar niemand gaat daarvan uit, al zou de penningmeester het niet erg vinden, want dan zou er ongetwijfeld weer een mannetje op 1500 afkomen op de derde wedstrijd van donderdag.


Met alle respect voor het jeugdige team van Hakim Salem, waarin jongens als Jessey Voorn, Dimeo van der Horst en Mohamed Kherrazi zich goed hebben ontwikkeld en waarin Sergio de Randamie de spil is, moet worden geconstateerd, dat Amsterdam een maatje te klein is voor Zorg en Zekerheid Leiden.


Zeker als het Leidse collectief zó werkt als zaterdag in de Vijf Meihal. Het was niet op alle momenten even goed, maar het was het genot om te zien hoe de teamverdediging zijn werk deed en vooral hoe in een soort roulatiesysteem de Amsterdamse basket werd aangevallen door de Leidse luchtmacht.


Dat kwam fraai tot uiting in de scores van die mannen. Seamus Boxley, Ross Bekkering en Jesse Smith sloten af op respectievelijk 15, 14 en 11 punten. Van aanvoerder Boxley zijn we dat wedstrijd na wedstrijd gewend, Ross Bekkering kreeg wellicht extra inspiratie door familie op de tribune en Jesse Smith toonde dat hij meer in huis heeft dan in doorsnee dit seizoen is gebleken.


Net als een week eerder tegen WCAA Giants kwam hij door met twee dunks, waarvan vooral die in de eerste helft heel lekker was. Die dreun over twee man heen was één van de hoogtepunten in de wedstrijd, waarin tot diep in het vierde kwart gewacht moest worden op dé score van de avond.


Die kwam van Worthy de Jong, uitgeroepen tot Most Improved Player van de DBL, uit een heerlijke alley-oop-pass van Monta McGhee. Dat was in een fase, waarin de wedstrijd al dik op slot zat. De dunk van De Jong zorgde voor 74-53, waarna Arvin Slagter met een driepunter voor het grootste verschil in de wedstrijd zorgde: 77-53.


Met Arvin Slagter is een andere speler genoemd, die de stelling bewees dat veel spelers het beste uit zichzelf naar boven halen als de echt belangrijke wedstrijden – de play-offs dus – gespeeld moeten worden. Met 13 punten, een handvol rebounds en vier assists leverde hij een keurig rapport af. Bovendien bleek hij een prima aanvalsleider op de momenten dat Thomas Jackson even wat rust nodig had.


De kleine startende point guard viel qua cijfers misschien niet zo op; de vette 0 in de kolom turnovers was een mooi bewijs van zijn klasse. Hij had het niet gemakkelijk tegen de veel langere guards van Amsterdam, maar de bal lijkt met een touwtje aan zijn hand te zitten.


Amsterdam begon goed aan de wedstrijd, maar Monta McGhee had met twee fraaie driepunters het antwoord direct klaar. Hij liep echter ook al snel twee persoonlijke fouten op, waarvan de tweede de kwalificatie ‘belachelijk’ ruim verdiende. Twee snelle fouten beperken natuurlijk een speler, maar een prof als ‘De Tovenaar van Leiden’ weet daarmee om te gaan. Je kijkt de scheidsrechter even diep in de ogen, hoopt dat hij het begrijpt wie de echte fout maakte en gaat over tot de orde van de dag.


Die orde was het veilig over de meet brengen van dit openingsduel. En dat deed McGhee, dat deed Zorg en Zekerheid Leiden. Na het eerste kwart was er slechts een heel klein gaatje, mede omdat Mohamed Kherrazi in de laatste 1.8 seconden nog kon scoren door onoplettendheid in de Leidse defensie: 22-19.


Direct in het tweede deel zorgden Terry Sas, Arvin Slagter en Monta McGhee ervoor dat Amsterdam in de achtervolging moest en in de rust bij 42-33 stof tot nadenken had. Dimeo van der Horst begreep het als beste. Onder het bord was niet veel te halen, dus moest het van afstand komen. De talentvolle point guard gooide er snel na de rust twee driepunters in, waardoor zijn ploeg aan Leiden bleef kleven.


Tot de laatste minuten van dat derde kwart. Via Boxley, De Jong en weer Boxley liep het verschil toen op tot vijftien. Dat werd nog wel even kleiner, maar direct in het slotdeel gooiden Terry Sas met een driepunter en Seamus Boxley met zes punten op rij de deur definitief dicht.


McGhee en De Jong kregen het publiek daarna nog een keer op de banken, waarna het vizier gericht kon worden op maandag, wanneer Zorg en Zekerheid Leiden de eerste ronde van de play-off 2011 kan en zou moeten afsluiten met een tweede zege.


JAN VAN DER NAT
FOTO’S: RICHARD KOOLEN