Nieuwsbericht

U18 plaatst zich voor finale

17 april 2011

LEIDEN - Het U18-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich via een dubbele zege op Apollo Amsterdam (de jeugdafdeling van ABC) geplaatst voor de nationale finale, die in het weekeinde van 7 mei wordt gespeeld in Almere.

Zaterdag won de ploeg van René Mulder en Ruud Vos in Amsterdam met 72-77 en zondag werd in De Vliethorst de zaak afgemaakt met een klinkende 75-61 overwinning. Was er na de wedstrijd van zaterdag misschien hier en daar nog wat twijfel over het uiteindelijke resultaat, zondag werd die met name in het tweede en derde kwart helemaal weggenomen.


Leiden begint zaterdag scherp aan de wedstrijd en loopt direct uit naar 6-8. Amsterdam wisselt dan naar een zoneverdediging, waar Leiden goed antwoord op heeft. Het eerste kwart levert dan ook een ruime voorsprong op van 13-20. Het tweede kwart blijft het verschil dan lange tijd tussen de 6 en 10 punten hangen als Amsterdam in de slotsignaal van de eerste helft vanaf de middellijn weet te scoren. De stand is dan 35-42.

 
De tweede helft kruipt Amsterdam langzaam maar zeker dichterbij. Echter door de breedte van de Leidse bank wordt het verschil niet veel kleiner: na drie kwarten is het 57-64. Amsterdam zet dan nog een keer aan en komt terug tot 66-68, maar verder laten de bezoekers het niet komen en Leiden wint de eerste wedstrijd met 72-77.

 
De coaching-staf was tevreden over het verloop van de wedstrijd. 'Het enige wat wij ons zouden kunnen verwijten is dat we niet meer afstand hebben genomen.'


Zondag in Voorschoten beginnen beide ploegen zwak. Er wordt veel gemist, niet in de laatste plaats omdat er slechte schoten worden genomen. De score kruipt dan ook op met de snelheid van een slak. Tot Zorg en Zekerheid Leiden opeens een paar scores achter elkaar produceert en het van 11-9 naar 17-10 gaat aan het einde van het eerste kwart.

 

Vanaf dat moment beheerst Leiden de wedstrijd, al zijn er nog altijd slordige perioden. Lang niet zo veel echter als aan Amsterdamse zijde en dus wordt het gat geleidelijk groter. Het verschil bij de rust is 15 punten en loopt in het derde kwart na een lekkere dunk van Koen Grimbergen zelfs op tot 23. Daar heeft Apollo Amsterdam niet meer van terug. Er worden nog wel wat plaagstootjes uitgedeeld, maar de ploeg uit de hoofdstad komt niet meer in de buurt van de tien punten verschil, zodat Leiden de wedstrijd gecontroleerd kan uitspelen: 75-61.