Nieuwsbericht

Tweede plaats is nu zeker

19 maart 2011

ZWOLLE, 19 maart – Twee punten uit vijf wedstrijden waren voldoende om de tweede plaats achter GasTerra Flames veilig te stellen. Die gedachte kwam en komt echter niet op bij Toon van Helfteren, die zijn ploeg de doelstelling ‘ongeslagen blijven in het vierde kwart van de competitie’ heeft meegegeven.

Op die weg werd zaterdagmiddag, op de voor basketball ongebruikelijke tijd van vier uur, de eerste stap gezet. In Zwolle werd Landstede verslagen met 62-76. Een uitslag, die een eenvoudiger wedstrijd doet vermoeden, dan er in werkelijkheid in het fraaie Theater van de Sport aan de slechts tweehonderd toeschouwers werd geboden.


Zorg en Zekerheid Leiden maakte (niet voor het eerst) het verschil pas in het vierde kwart, omdat de brede bank de vermoeidheid bij de krappe ploeg van Herman van den Belt toen afstrafte. Het was ook voor het publiek een wake up call, want dat zal deels spijt hebben gehad, dat ze het lekkere voorjaarszonnetje buiten had gesloten.


Het was drie kwarten lang een wedstrijd, die bepaald geen schoonheidsprijs verdiende. Er werd, met name door Zorg en Zekerheid Leiden, slordig gespeeld. Verdedigend kreeg Landstede veel te gemakkelijk tweede kansen en aanvallend liep het ook al niet lekker.


Maar ja, je staat tweede en de tegenstander voorlaatste en daarvoor moeten natuurlijk  redenen zijn. Eén daarvan is dat Herman van den Belt, geheel tegen zijn gewoonte in, dit jaar niet zo’n gelukkige hand had bij de keuze van zijn Amerikanen. Pas onlangs werd Nate Rohnert gehaald als vervanger van Harry Marshall. Dat is geen verkeerde speler, maar hij kon het natuurlijk niet alleen bolwerken.


Hij leidde de Zwolse ploeg echter wel naar een maximale voorsprong van tien punten (26-16 en 32-22), maar er was bij de Leidse ploeg geen spoortje paniek te bespeuren. En dat bleek terecht, want aan het einde van het derde kwart was het gaatje nog slechts vier punten: 39-35.


Dat was overigens vrijwel voortdurend het geval geweest. Leiden sprong snel weg naar 2-6, maar werd in hetzelfde tempo achterhaald en keek daarna alleen nog maar tegen een achterstand aan.


Gelukkig is daar dan altijd Seamus Boxley. Hij nam zijn ploeg, zoals het een aanvoerder betaamt, op sleeptouw, werd topscorer (22) en toprebounder (11) en zag in zijn omgeving natuurlijk ook Thomas Jackson een voldoende halen, terwijl ook Jesse Smith niet tegenviel.


De rest kon echter nauwelijks zijn neus aan het venster steken. Monta McGhee bijvoorbeeld sloot de eerste helft af met voor hem zeer ongebruikelijk nul punten en forceerde te veel. Daar kwam bij dat het afstandsschot nauwelijks viel. Alleen Sas (2) en Jackson troffen vanuit driepuntsland bull’s eye.


De kracht van een ploeg zit echter op de bank. Zorg en Zekerheid is een stuk breder dan Landstede en dat gaf uiteindelijk de doorslag. Terwijl de mannen van de thuisploeg verlangden naar de douche, sloeg Leiden toe. Binnen drie minuten in het vierde kwart stond er een verschil van zeven punten op het scorebord, waarna de wedstrijd geroutineerd werd uitgespeeld. De 62-76 eindstand was iets geflatteerd, maar dat zal iedereen een zorg zijn geweest.


Doel was om zo snel mogelijk de ontbrekende punten binnen te halen. Dat gebeurde bij de eerste gelegenheid, zodat de ploeg zich nu reeds kan gaan voorbereiden op de play-offs. Dat gebeurt via nog drie thuiswedstrijden en een uitbeurt bij GasTerra. Tussendoor gaat Zorg en Zekerheid Leiden naar Duitsland voor oefenwedstrijden tegen Braunschweig en Hannover. Van Helfteren wil zo veel mogelijk spelen en liefst kort achter elkaar. Dat moet straks ook, wanneer de belangrijkste wedstrijden van het seizoen op het programma staan. In de eerste ronde wellicht tegen BS Weert, dat zaterdag een tikje kreeg in de strijd om de vijfde plaats.


Maar het blijft afwachten. En ach, eigenlijk maakt het niets uit. Wie kampioen wil worden, moet gewoon straks nog negen wedstrijden winnen...


JAN VAN DER NAT
FOTO'S: ARJAN DE GRAAF