Nieuwsbericht

Tweede: ??n goed kwart voldoende

13 maart 2011

IJMUIDEN - Het tweede team van Zorg en Zekerheid Leiden won in IJmuiden zonder de geblesseerde Bern Persoon en Wesley Groen (U20) met 62-84 van Akrides en behaalde zo de zevende overwinning op rij. Het team blijft hiermee op de vijfde plek staan, twee punten achter Groene Uilen en Red Giants, die echter allebei een wedstrijd meer hebben gespeeld.

Zorg en Zekerheid begon heel sterk aan de wedstrijd. Fel verdedigen en snel transition basketball zorgden ervoor dat het na twee minuten al 0-9 stond en weer vier minuten later stond het, mede door 17 punten op rij (waaronder 5 driepunters) van Bart Constandse al 4-23. Het kwart eindigde bij 11-31 en eigenlijk was de wedstrijd hiermee al gespeeld. Zaak was nu om scherp en geconcentreerd te blijven maar juist dat lukte niet helemaal.


Het team begon rommelig te spelen en de intensiteit ging ook achteruit waardoor de thuisploeg enigszins terug kon komen tot 20-37. Even hadden de bezoekers weer een opleving en liepen verder weg naar 20-46. Maar de laatste minuten waren weer rommelig en bij de rust was het 25-48. In de rust werd nog eens benadrukt dat er scherp gespeeld moest worden, maar wat het team vervolgens in het derde kwart liet zien was ronduit genant. De 1-tegen-1 verdediging was heel slecht en vrijwel iedereen werd links en rechts geklopt, de hulp daarachter was in geen velden en wegen te bekennen en aanvallend speelden de Leidenaars te traag en slap en scoorde de eerste vijf minuten niet.


Na 5 minuten was de thuisploeg dan ook teruggekomen tot 33-48 en even later zelfs tot 37-50. Hierna herpakte Leiden zich enigszins maar de derde periode ging met 26-16 naar de thuisploeg en stond het 51-64. Met name die 26 punten tegen is natuurlijk iets wat niet kan en het was te hopen dat de spelers dit begrepen. Maar de eerste vijf minuten van het laatste kwart waren niet veel beter. Aanvallend wist alleen Raoul Swagerman via twee driepunters te scoren en verdedigend bleef het slecht. Met nog vijf minuten te gaan stond het 60-70 en was het nog steeds een wedstrijd.


Na een time-out begreep ZZ eindelijk dat er iets gedaan moest worden om de wedstrijd tot een goed einde te brengen en liep het weg naar 60-79 en de uiteindelijke 62-84 eindstand. Coach Richard den Os: 'Na het eerste kwart waarin we gewoon goed speelden ging het eigenlijk nergens meer over en het derde kwart was echt dramatisch. Het is echter wel de zevende overwinning op rij en laten we dit maar snel vergeten en ons gaan focussen op de volgende wedstrijden.'


Deze wedstrijden zijn belangrijk en het beloven zeer spannend te worden. Komend weekend eerst op zaterdag om 13.30 thuis tegen Red Giants en een week later moet de Leidse ploeg op bezoek bij deze directe concurrent. En een dag na het bezoek in Meppel moet het team thuis dan alweer aantreden tegen een van de koplopers, Hoppers. Kortom, twee zware en belangrijke weken.

 

Scores: Bart Constandse 27 (7 3 punters), Rogillio Sewrattan 13, Youri van der Linden 13, Raoul Swagerman 9, Jerome Hoste 4, Kevin Tjin A Koeng 4, Jard Schuit 4, Dave Conrad 4, Wouter Breel  4