Nieuwsbericht

Nederlaag voor U18

12 maart 2011

VOORSCHOTEN – Zorg en Zekerheid Leiden U18 gaat de Final Four halen. Dat staat al enige tijd vast. Daarin moet alles samenvallen en moet de titel naar Leiden worden gehaald.

Het zijn met name de resterende wedstrijden, waarin (mogelijke) tegenstanders van straks tegenover de ploeg van René Mulder staan. Zoals zaterdag Rotterdam, dat verrassend en (vanuit Leiden gezien) onnodig met de punten naar huis ging: 60-61.


Zorg en Zekerheid Leiden heerste in de eerste helft en had betrekkelijk weinig moeite met de defensie van Rotterdam. Na een nerveus begin nam Leiden de regie over en won het eerste kwart zeer duidelijk met 25-11. In het tweede kwart werd Rotterdam zelfs even gedubbeld bij 38-19, hetgeen tevens het maximale verschil was. Een korte terugval gaf Rotterdam de kans iets van de achterstand af te knabbelen. Rust: 42-27.


Geen vuiltje aan de lucht dus. Maar dat werd in de tweede helft heel anders. Werkend vanuit een zoneverdediging, waarop Leiden geen passend antwoord had, sloop de ploeg uit de Maasstad langzaam dichterbij en werd het weer een echte wedstrijd. Boris Crama gaf op slag van het derde kwart even wat lucht met een driepunter, maar de 52-43 tussenstand bood alles behalve zekerheid.


Als zand glipte vervolgens de wedstrijd uit handen van Zorg en Zekerheid Leiden. ‘Kwestie van slechte timing en niet goed kijken’, concludeerde Mulder later. ‘De bal kwam niet naar binnen en de lage post werd niet aangespeeld.’


Het goede teamspel van de eerste helft was niet meer te zien en Leiden kreeg steeds meer moeite met Rotterdam, dat het vooral van twee man moest hebben: de jeugdinternationals Rai Wimpel en Bart Stolk. Met name Wimpel was een plaag voor Leiden en hij was het ook, die met een driepunter Rotterdam de eerste voorsprong sinds 0-2 bezorgde: 54-55.


Het werd krabben en bijten, maar Leiden kwam weer voor (60-57) na een onsportieve fout van Rotterdam. Echter het was weer Wimpel, die voor de aansluiting zorgde bij 60-60 en kon vlak daarop naar de vrije-worplijn. Na een prachtige blok overigens, dat ik de ogen van de warrig fluitende arbitrage echter geen genade vond.


En dat zou nog een keer gebeuren, toen Raoul Koopmans een fout kreeg, terwijl er ook voor drie seconden had kunnen worden en misschien had moeten worden gefloten. Eén rake vrije worp van Wimpel was voldoende om de eindstand op het bord te zetten, al kreeg Leiden daarna nog een kans: 60-61.


Die zoneverdediging van Rotterdam zat Leiden niet lekker. René Mulder: ‘We hebben nog niet precies de klik tegen een zone. Nee, verdedigend was het ook niet goed. We hadden 31 keer balverlies en dat is natuurlijk veel te veel. En het is nu eenmaal gemakkelijker om 19 punten voor te komen, dan 19 punten voorsprong vast te houden.’


Zorg en Zekerheid Leiden en Rotterdam delen nu de eerste plaats in de eredivisie met het onderling voordeel voor Leiden. De komende wedstrijd zijn bepalend voor de uitgangsposities in de Final Four. Met nog uitwedstrijden voor de boeg tegen Apollo Amsterdam en Lokomotief Rijswijk, kan het een leuke slotfase van de competitie worden.