Nieuwsbericht

Sensationale winst in Den Bosch

3 maart 2011

OETELDONK - Er valt de komende dagen iets extra's weg te drinken in Oeteldonk. In een thriller van de eerste orde won Zorg en Zekerheid Leiden in de Maaspoort met 71-72 via een ultieme score van Thomas Jackson, gevolgd door een steals van Worthy de Jong. 

Traditioneel mochten de Bossche fans - mits verkleed - gratis naar binnen, zo vlak voor het canaval, maar het waren dus de Leidse supporters, in hun normale kloffie, die feest vierden in De Maaspoort.

 

Hoe sensationeel spannend de wedstrijd was geven de cijfers wel aan. Liefst 25 keer wisselde de voorsprong in de wedstrijd van ploeg en twaalf keer stond er een gelijke stand op het scorebord.

 

Duidelijk dus dat het verschil steeds miniem was. Slechts één keer ontstond er een gaatje van zes punten. Dat was halverwege het derde kwart bij een Leidse voorsprong van 37-43. De spanning maakte eigenlijk alles goed in de carnavaleske Maaspoort, want het was in de eerste helft kwalitatief niet groots.


Toon van Helfteren: ‘Wij werden er uitgerebound en Den Bosch pakte negen aanvallende rebounds. Dat is natuurlijk veel te veel. We speelden gewoon niet slim.’


Dat was met name ook het geval in de laatste fase van de eerste helft. Het is altijd lekker om met een voorsprong naar de kleedkamer te gaan en dat was mogelijk geweest met iets slimmer spel. Zorg en Zekerheid kwam op 26-30, maar verkwanselde die marge in de laatste minuut, zodat het toch de thuisploeg was, die met een positief verschil kon gaan rusten: 32-30.


‘Dit moeten we anders doen’, hield Van Helfteren zijn mannen voor in de pauze. Die ogenschijnlijk simpele opdracht werkte. Zorg en Zekerheid Leiden pakte de voorsprong terug en hield die nu vrijwel voortdurend vast. Het lukte echter niet om daadwerkelijk weg te lopen bij EiffelTowers, zodat een ommekeer er steeds in bleef zitten. Af en toe stond de Bossche ploeg ook even voor, maar nooit voor lang.


Toch leek de driepunter van Rogier Jansen (van wie anders in een Leiden-Den Bosch wedstrijd dit seizoen, zou je zeggen) Zorg en Zekerheid Leiden te vellen. Het werd op minder dan twee minuten van het einde 71-69. Ross Bekkering zorgde voor 71-70, maar pakte de bal na het tweede schot, dat mis ging. Dat was overigens een uitzondering, want de Leidse ploeg miste de hele wedstrijd maar twee vrije worpen (Seamus Boxley tekende voor de andere) en gooide en negentien raak.


Zorg en Zekerheid Leiden leefde dus nog, ook na een schot van Thomas Jackson, omdat Worthy de Jong de terugkaatser pakte. ‘We konden daarna’, zegt Van Helfteren, ‘de wedstrijd bijna uitspelen.’


Maar dat betekende dat er toch nog een schot moest komen. Wat volgde was een heel lange aanval met vlak voor het einde van de 24 seconden een perfecte keuze van Thomas Jackson. Hij besloot niet te schieten, maar ging naar het bord. Met succes: 71-72.


Maar er stonden nog zes seconden op de klok en dus genoeg voor een ultieme Bossche bal. Coach Raoul Korner was door zijn time-outs heen en dus moest de ploeg het zelf doen. Frank Turner werd echter bij de middellijn opgewacht door een muur van Leiden-spelers en Worthy de Jong griste hem de bal uit handen.


Met de 71-72 winst is de tweede plaats voor Zorg en Zekerheid Leiden nu helemaal zeker. Het gat naar EiffelTowers is zes punten, het onderlings resultaat 3-1 voor Leiden en dus niet meer in te halen.


Dat is GasTerra Flames op de eerste plaats voor Zorg en Zekerheid Leiden ook niet, al zou ik heel voorzichtig zijn om daarvoor mijn handen in het vuur te steken. De Groningse ploeg verloor namelijk donderdagavond voor de tweede keer op rij, nu bij Magixx in Nijmegen en mist twee weken Matt Haryasz en Jason Ellis.


De rest zou dat moeten kunnen compenseren, maar dat lukte dus in Nijmegen niet. Bovendien schorst coach Marco van den Berg de Canadees Steve Ross (ex-Leiden) voor twee dagen, omdat hij na de wedstrijd uit zijn dak ging tegen de arbiters.


Vier punten verschil en onderling resultaat in het voordeel van GasTerra met nog zes wedstrijden te gaan. Normaal gesproken kan dat niet. Maar van het beroemde boek ‘Mysterieuze krachten in de sport’ is het laatste hoofdstuk nooit geschreven...


JAN VAN DER NAT
FOTO’S RICHARD KOOLEN