Nieuwsbericht

Prima overwinning ZZ Leiden 2

13 januari 2007

Zorg en Zekerheid 2 behaalde zonder Germain Henriques (werk) een belangrijke overwinning op Rotterdan United. Bij de rust stond Leiden nog achter, 26-32, maar in de tweede helft ging het een stuk beter en werd er uiteindelijk met 64-79 gewonnen. Dat het lastig zou gaan worden in Rotterdam was op voorhand duidelijk. Rotterdam United had thuis nog niet verloren en eerder dit seizoen liep ZZ Leiden 2 in Rotterdam voor de NBB_beker nog tegen een ruime nederlaag aan. Het was dus zaak om een aantal zaken beter te doen dan in die bekerwedstrijd en de lijn van afgelopen week (winst bij Akrides) door te trekken.

In de eerste periode leek dit ook te lukken. Er werd aanvallend aardig gespeeld en Rotterdam had moeite om tot scoren te komen. Aan het eind van het eerste kwart stond het dan ook 12-17 voor de bezoekers. Het tweede kwart liet een heel ander beeld zien. Rotterdam kwam beter in de wedstrijd en ZZ had een mindere periode. Nu kan dit altijd, maar in plaats van als team te blijven spelen en hard te blijven werken gebeurde het tegenovergestelde. Aanvallend werd er niet bewogen en ging de bal ook niet of nauwelijks rond, waardoor de ploeg geen goede schoten kreeg.

Verdedigend werd er niet genoeg druk gegeven, waardoor Rotterdam eigenlijk alles kon doen wat het wilde. Het leek dan ook een klein beetje op het laatste kwart tegen MSV, toen het team mentaal brak en volledig werd weggespeeld. Gevolg was een 20-9 voor de thuisploeg en dus een voorsprong voor de Rotterdammers, 26-32.

Tegen MSV was het in december natuurlijk gelijk over en uit. Nu hadden de Leidenaars nog een helft om te herstellen. In de eerste vier minuten leek dit er nog niet op en keek de ploeg tegen een 42-31 achterstand aan en was het duidelijk dat met name de verdediging beter moest.  Na een time out van ZZ gebeurde dit eindelijk en ook aanvallend begon het weer beter de draaien. Vier minuten later was Leiden weer terug in de wedstrijd (44-42) en aan het eind van het kwart pakte het zelfs weer de leiding, 48-49. In de vierde periode ging ZZ goed door en liep het van 52-55 weg naar 52-64 met nog vijf minuten te spelen. Daarmee was de wedstrijd eigenlijk beslist. Rotterdam kon niet meer terug komen en uiteindelijk won Leiden met 64-79. 

Coach Richard den Os: ‘Dit was een belangrijke overwinning en uiteindelijk ook de manier waarop was goed, omdat we net als afgelopen week van een achterstand terug moesten komen en dat als team goed deden. Het einge waar ik van baal is de tweede periode, omdat we eigenlijk weer dezelfde fout maakte als tegen MSV. Als het minder gaat moet je in ieder geval hard blijven werken en als team blijven spelen, zowel in de aanval als in de verdediging. Dit gebeurde niet en bij een aantal ging het koppie zelfs naar beneden en was er ook geen beleving op de bank. Het enige voordeel dat we nu hadden is dat er nog een helft was, waar we dit konden rechtzetten en gelukkig gebeurde dit, ook al kwamen we eerst 11 punten achter. Hopelijk is dit weer een stap in de goede richting, want een aantal dingen kan en moet nog beter en wat nu in het tweede kwart gebeurde moet er echt uit. We zullen het zaterdagmiddag om 16.30 zien als we Orca's op bezoek krijgen. Het is voor het team te hopen dat het publiek ook op deze vreemde tijd (en vier uur voor de wedstrijd van heren 1) de weg naar de Vijf Meihal weet te vinden om ons te steunen.'

Scores ZZ Leiden: Kevin Tjin-a-Koeng 14, Marvin van der Houwen 12, Michael Kool 12, Esat Figengul 10, Ricardo Vallentak 9, Thomas Schelvis 7, Bram Sieben 5, Nils Wijtzes 5, Bern Persoon 3, Bob Vegter 2, Jerome Host 0.