Nieuwsbericht

Gedegen zege bij Giants

13 februari 2011

BERGEN OP ZOOM - Het ging in het vierde kwart nog even wat moeilijker dan nodig, maar Zorg en Zekerheid Leiden boekte bij World Class Aviation Academy Giants in Bergen op Zoom een gedegen zege: 72-86.

Vooral in het derde kwart speelde de ploeg van Toon van Helfteren sterk en nam een beslissende voorsprong, die opliep tot 21 punten, vlak voor het einde van dat derde kwart. Dat het toch nog even lastig werd kwam door een opleving bij de Bergse ploeg en door (overigens aan beide zijden) een wagonlading aan persoonlijke fouten, die van het scorebord een complete kerstboom maakten. Het gat werd kleiner en kleiner, maar nooit echt bedreigend voor Leiden, dat de laatste minuten redelijk rustig kon uitspelen.


Daarmee kreeg de wedstrijd de juiste winnaar, want Zorg en Zekerheid Leiden voerde bijna veertig minuten lang de regie. Alleen diep in het vierde kwart was dat even niet het geval. WCAA Giants bracht in die fase het verschil terug tot zeven punten via een score met bonus van Tyler Tiedeman (66-73) en dat zorgde voor wat spanning met nog drie minuten op de klok.


Links en rechts van die klok brandden echter heel veel foutenlampjes (Ross Bekkering: ‘Ik was even bang voor een stroomstoring met zo veel lampen aan...’), die nu in het voordeel van Leiden werkten. Elke fout leverde vrije worpen op en daarvan maakte de ploeg er in die laatste minuten negen op tien. Thomas Jackson was daarbij goed voor zes op zes.


Toen de Leidse floorleader voor de tweede keer naar de lijn stapte, gooide WCAA Giants de handdoek in de ring en bepaalde Zorg en Zekerheid Leiden het definitieve verschil op veertien punten: 72-86.


Daarmee kwam alles keurig op zijn pootjes terecht, iets waaraan de Leidse aanhang eigenlijk nooit twijfelde sinds het eerste kwart, waarin met ondermeer driepunters van Seamus Boxley en Worthy de Jong (2) al snel een gaatje werd geslagen. Een gaatje dat ogenschijnlijk moeiteloos stukje bij beetje werd opgerekt.


Zorg en Zekerheid Leiden was zó de baas op het veld, dat Toon van Helfteren het aandurfde op vier minuten voor de rust Patrick Hilliman te laten debuteren. Hoewel de man, die vrijdag werd vastgelegd voor de rest van dit en de komende twee seizoenen, ongelukkig speelde (hij werd één van de slachtoffers van de arbitrale hobby de ‘kerstboom’ op te tuigen) zorgde hij voor rust voor andere spelers.


Bijvoorbeeld voor Seamus Boxley, die na zijn wat onwennige wedstrijden tegen De Friesland en GasTerra, als vanouds speelde en de hoofdrol in het duel voor zich opeiste. Hij zou afsluiten met 21 punten en 8 rebounds. De onwennigheid zat nu uiteraard in het lijf van Hilliman. Logisch, want hij had nog maar nauwelijks getraind met de ploeg en moet zich uiteraard de spelletjes nog eigen maken.


Maar de Leidse voorsprong kwam niet in gevaar. Had Worthy de Jong in het eerste deel van het kwart laten zien hoe je vrije worpen moet nemen (vier uit vijf), in de slotfase toonde Arvin Slagter aan, dat hij nog altijd de weg wist in de zaal, waar hij een paar jaar speelde. Een driepunter en vier rake vrije worpen van hem bepaalden de ruststand op 34-44.


Hoewel de eerste scores van de tweede helft voor Giants waren, kwam Leiden prima uit de kleedkamer en legde de thuisploeg andermaal zijn wil op. Zodanig zelfs dat er een afslachting in de maak leek. WCAA Giants had nauwelijks iets in te brengen en het verschil liep op tot maximaal 21 punten (44-65).


Maar een basketballwedstrijd is dan nog steeds niet beslist. De tegenstander hoeft maar even de geest te krijgen en het verschil is zó weer binnen de tien punten. Dat gebeurde dus in het vierde kwart, vooral onder leiding van de prima spelende Tyler Tiedeman. Coach Wierd Goedee, die daarvoor al vier van zijn vijf Amerikanen naar de bank had gehaald, rook toch weer bloed en zette zijn sterkste formatie binnen de lijnen. Het werd even benauwd, maar niet lang. Zorg en Zekerheid Leiden veerde op en stopte de twee belangrijke winstpunten in de tas.


Volgende week zaterdag begint het laatste kwart van de reguliere competitie, waarin de ploeg de tweede plaats moet gaan vasthouden. Het begin is direct al lastig met de uitwedstrijd bij Magixx in Nijmegen. Maar met het herstel van Seamus Boxley en Terry Sas, die in Bergen op Zoom weer een paar minuten kon maken, plus natuurlijk Patrick Hilliman zal het vertrouwen in een goede afloop alleen maar zijn toegenomen.


JAN VAN DER NAT
FOTO’S: RICHARD KOOLEN