Nieuwsbericht

Verrassend eenvoudig in Leeuwarden

6 februari 2011

LEEUWARDEN – De wedstrijden tussen Zorg en Zekerheid Leiden en De Friesland Aris hebben – zeker in Leeuwarden – altijd wel iets bijzonders. En dus hielden velen daar ook nu rekening mee. Maar dat pakte anders uit. Leiden won verrassend eenvoudig in Het Kalverdijkje: 69-89.

Geen drie verlengingen dus dit keer, of twee, zoals eerder al eens. Geen wonderschot van McGhee en geen Leidse ploeg, die een vaststaande nederlaag niet kon beperken tot maximaal twaalf punten. Niets van dit alles. Er was maar één conclusie na veertig minuten basketball: De Friesland-coach Pete Miller heeft heel veel werk na twee nederlagen met twintig punten (donderdag in Den Bosch was het 94-74) binnen drie dagen.


Maar daaraan had Zorg en Zekerheid Leiden uiteraard geen boodschap. De ploeg bleek de nederlaag in Groningen goed te hebben verwerkt, kon weer beschikken over Seamus Boxley en klaarde de klus in de Friese hoofdstad naar behoren. Dat de wedstrijd ook nog bonuspunten opleverde door het verlies van EiffelTowers in Nijmegen was uiteraard mooi meegenomen.


Voor Toon van Helfteren was het belangrijk dat hij weer kon beschikken over Seamus Boxley. De aanvoerder speelde bij 25 minuten. Uiteraard nog wat onwennig, want tenslotte zat hij sinds 18 november langs de kant. Maar de ‘quality time’ was van belang met het oog op de kraker van donderdag in de Vijf Meihal tegen GasTerra.


Zorg en Zekerheid begon, bijna traditioneel, wat slap aan de wedstrijd. De motor heeft klaarblijkelijk wat tijd nodig om warm te draaien. Net als GasTerra donderdag profiteerde De Friesland Aris daarvan. Sterker nog: het was een bijna perfecte kopie van dat duel. Ook nu vlogen er in het eerste kwart drie vijandige driepunters binnen en ook nu had alleen Arvin Slagter een soortgelijk antwoord klaar.


Maar daarmee hield de vergelijking niet op. De stand na de eerste tien minuten leek verdacht veel op die van donderdag. Toen 21-12, nu 22-14. En om de vergelijking maar even door te trekken: donderdag was het na vijf minuten 22-22 en nu 27-26. En dan de ruststand: 41-41 in Groningen; 39-38 in Leeuwarden...


Zorg en Zekerheid Leiden had echter dit keer natuurlijk te maken met een tegenstander van een heel ander niveau. Een tegenstander ook, die het moet hebben van individuele kwaliteiten, want veel teamspel viel er niet te bespeuren bij de Friese ploeg. De mannen van Pete Miller hadden bovendien weinig in te brengen onder de borden. Daar was Leiden heer en meester, getuige de reboundwinst van 43-25.


Toch kon Leiden drie kwarten lang de tegenstander niet van zich afschudden. Daarvoor waren twee bommen nodig. De eerste werd afgevuurd door Arvin Slagter in de buzzer van het derde kwart, de tweede door Ross Bekkering als opening van het vierde kwart. Daarmee was het verschil ineens acht en lag De Friesland Aris op apegapen. Toen vervolgens Gerad Punch twee vrije worpen miste en Monta McGhee scoorde, kon in feite de handtekening onder de wedstrijd worden gezet: 58-68.


De thuisploeg, die toen al niet meer kon rekenen op Todd Brown (knieblessure), had eigenlijk helemaal niets meer in huis in dat vierde deel. John Williams sputterde nog wat tegen en zag ZZ Leiden ondermeer een heerlijke aanval lopen, waarbij alle vijf de spelers betrokken waren. Van zoiets kon de spelverdeler van De Friesland alleen maar dromen, want zijn teamgenoten geven in de slotfase niet meer thuis. 

 

JAN VAN DER NAT

FOTO'S RICHARD KOOLEN