Nieuwsbericht

Nederlaag met perspectief

4 februari 2011

GRONINGEN, 3 februari - Zorg en Zekerheid Leiden heeft donderdagavond in Groningen de eerste helft van de 'dubbel' tegen GasTerra verloren met 81-70, maar kon niettemin met opgeheven hoofd Martiniplaza verlaten. 

Het was een verliespartij, waarvoor de brigade van Toon van Helfteren zich niet hoefde te schamen. Winnen is natuurlijk sowieso geen gemakkelijke opgave in Martiniplaza en zeker niet als de thuisploeg wordt gesteund door ruim 3.100 fans.


Er wordt na een wedstrijd – en zeker na een nederlaag – altijd gekeken naar wat het verschil heeft gemaakt. Natuurlijk had Van Helfteren kunnen wijzen op een aantal zaken bij zijn eigen team, bij de arbitrage of misschien ook wel bij de tegenstander. Maar hij zag de krappe rotatie als voornaamste oorzaak. Hoewel in wedstrijdkleding konden Seamus Boxley en Terry Sas nog altijd niet spelen en dat beperkte natuurlijk de wisselmogelijkheden.


Daarbij kwam dat Zorg en Zekerheid Leiden tot drie minuten van het einde in de wedstrijd bleef hangen. Na een score van Jesse Smith was toen het verschil slechts zeven punten en dus bleef Van Helfteren een beroep doen op zijn beste soldaten. Terecht, want er kwamen kansen. Maar Smith kon een ‘onder-de-ring-door’-actie niet afronden, Thomas Jackson verspeelde vlak daarop de bal door over de zijlijn te stappen en de driepunter van Arvin Slagter was te kort en werd een prooi van GasTerra. Vervolgens maakten John Turek en Aron Royé (vanaf de lijn) het in feite af.


GasTerra Flames tegen Zorg en Zekerheid Leiden was een echte wedstrijd tussen de nummers één en twee van de Dutch Basketball League, zo was de conclusie van de Groningse coach Marco van den Berg. En eigenlijk weet niemand na deze tweede confrontatie tussen beide ploegen, hoe de zaken er nu echt voorstaan.


Natuurlijk, GasTerra heeft beide wedstrijden gewonnen en weet mogelijk na volgende week donderdag, wanneer beide team elkaar in Leiden opnieuw tegenkomen, wat meer. Maar zegt het iets met betrekking tot de play-offs? Nee, behalve dan dat GasTerra vermoedelijk eerste gaat worden in het reguliere seizoen en dan dus het maximale thuisvoordeel krijgt. Maar het weet ook dat Zorg en Zekerheid Leiden voor de duvel niet bang is in Martiniplaza.


Dat bewees de ploeg donderdag bijvoorbeeld in het tweede kwart. GasTerra was stevig gestart en zette de Leidse ploeg in het eerste kwart op een achterstand van negen punten (21-12), dankzij ondermeer driepunters van Aron Royé en Steve Ross. Beiden hadden maling aan de zone-press, die Van Helfteren opdroeg.


Dat wil zeggen: in die fase. In het tweede kwart werkte die verdedigingsvorm beter. Ook aanvallend ging het lopen. De opening was heerlijk met twee dunks van Ross Bekkering, de eerste uit een alley-oop van Thomas Jackson, de tweede op aangeven van Worthy de Jong. In de eerste vier minuten kon alleen Turek met een vrije worp een korreltje zand in de Leidse machine gooien en sloot Zorg en Zekerheid via een score van Jackson aan bij 22-22.


Bij de rust was het nog altijd gelijk (41-41) na een prachtige slotserie van Jackson, die binnen een paar minuten drie driepunters maakte. Die gelijke stand leek een aardig succes voor de Leidse ploeg, maar er had een voorsprong op het scorebord kunnen en moeten staan. Op sommige zaken heb je echter geen invloed.


Scheidsrechter Michel Zegwaard moet een vuiltje in zijn oog hebben gehad, toen hij een schitterend en clean blok van Worthy de Jong affloot en zelfs een onsportieve fout durfde te geven. Omdat Toon van Helfteren logisch uit zijn dak ging, volgde er ook nog een technische fout voor de coach, waarmee een misselijk makend stukje machtsvertoon compleet was. Mocht er worden getwijfeld over de correctheid van de actie van De Jong, dan hebben we foto’s om het te bewijzen.


De arbitrale miskleun betekende vier vrije worpen en de bal aan de zijkant voor GasTerra. De vrije worpen gingen er allemaal in en ook de daaropvolgende aanval leverde twee punten op. Dat alle vrije worpen raak waren, was opvallend. GasTerra maakte er in de eerste helft 15 op 16 en dat voor een team, dat over de hele competitie tot voor donderdag op slechts 58.1 procent stond. Na de rust was het iets minder, zodat GasTerra uitkwam op 78.6 procent, toch nog altijd twintig tikken hoger dan het moyenne...


De verdiende voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden kwam er toch, toen Bekkering het derde kwart opende met een driepunter. Het was echter niet alleen de eerste, maar tevens ook de laatste positieve score. Het antwoord van Robby Bostain en Jason Dourisseau was met twee driepunters bikkelhard en toen vervolgens een aantal ogenschijnlijk eenvoudig kansen werden gemist, was duidelijk dat de energie begon op te raken.


Aan het einde van die derde periode was het gat weer negen punten. Dat was niet nodig geweest, want met nog een halve seconde op de klok had John Turek nooit meer een schot mogen nemen. Maar dat gebeurde toch en daardoor was het 61-52 met nog tien minuten voor de boeg.


Daarin kwam Zorg en Zekerheid, zoals gezegd, terug tot zeven punten. Maar toen waren de batterijen écht leeg. ‘Door de kleine rotatie moet ik een aantal spelers eigenlijk te lang laten spelen. Zeker als je in de wedstrijd blijft tot vlak voor tijd. Ik had liever een paar jongens eerder naar de kant gehaald. Tenslotte moeten ze zaterdag alweer aan de bak in Leeuwarden. Wanneer Boxley en Sas terug zijn? Ik weet het niet. Ik hoop snel, want we hebben ze echt nodig. Vier man hebben dik in de dertig minuten gespeeld. En kijk eens bij hun: twee met 31 minuten en verder iedereen minder...’


De statistieken toonden nóg een aantal dingen aan. Zorg en Zekerheid schoot beter van het veld en was vanaf de lijn gelijkwaardig aan de Groningse ploeg. Maar de zestien aanvallende rebounds van GasTerra deden pijn. Wat echter de vele voorvechters van meer Nederlandse inbreng goed zal doen was het aantal minuten van Nederlandse spelers aan Leidse kant.


Als we de Bekkering Bros en Matt Otten, ondanks hun Nederlandse paspoort, bij de buitenlanders rekenen kwam de teller voor Zorg en Zekerheid Leiden op 83 minuten (Slagter, De Jong, Robinson, Breel en Conrad) tegen 14 (Royé) voor GasTerra. Maar ja, dat is echter toch gewoon koploper in de DUTCH Basketball League... 


JAN VAN DER NAT
FOTO'S: RICHARD KOOLEN