Nieuwsbericht

Reguliere zege in Rotterdam

29 januari 2011

ROTTERDAM – Is Zorg en Zekerheid Leiden klaar voor de belangrijke serie tegen GasTerra, De Friesland, weer GasTerra, WCAA Giants en Magixx?

De vraag kon zaterdag in de fraaie, nieuwe (kleine) topsporthal van Rotterdam niet echt worden beantwoord. Er werd gemakkelijk gewonnen (57-88), maar dat had meer met de zwakte van de tegenstander, dan met een overtuigende prestatie van de eigen ploeg.


De afgelopen weken werden drie wedstrijden gewonnen tegen ploegen uit de staart van de ranglijst. Tegen Amsterdam en Landstede waren de verschillen niet al te groot, was het spel nauwelijks het aanzien waard en werd er veel te veel balverlies geleden. Dat laatste was met twaalf turnovers beter tegen Rotterdam, maar het was logisch dat Toon van Helfteren daar direct ‘tegen zo’n ploeg...’ aan vastplakte.


Hij keek op het blad met de statistieken ook zorgelijk naar het kolommetje aanvalsrebounds bij de tegenstander. Zestien stuks, waarvan tien in de tweede helft. Oké, de wedstrijd was halverwege, na een afsluitende 0-13 run in het tweede kwart, in feite al beslist (27-47), maar dat nam niet weg dat er na rust defensief dingen gebeurden, die je je tegen de komende tegenstanders niet kunt permitteren.


Te slap optreden in de reboundduels zal door GasTerra, maar ook door de luchtmacht van De Friesland worden afgestraft. De Leidse lange mannen, Ross Bekkering en Jesse Smith kwamen samen niet verder dan zeven rebounds, allemaal onder het eigen bord. Dat waren er minder dan Robbie Sihota en nota bene de toch niet al te grote Gian Slagter deden. Beiden pakten vier aanvallende rebounds.


Bekkering is nog altijd zoekende naar de vorm, die hij in het begin van het seizoen etaleerde. In Rotterdam kon hij bepaald weer niet overtuigen met vier punten, twee rebounds en de maximale vijf fouten in slechts iets meer dan twaalf minuten.


Smith was in elk geval aanvallend nog van behoorlijke waarde. De lange Amerikaan heeft een heerlijk, technisch perfect schotje in huis van niet al te grote afstand. En dat viel zaterdag mooi. Zes keer zoefde de bal op die manier door het netje en inclusief een paar slimme scores onder de ring kwam hij tot achttien punten.


Dat bleek trouwens het ‘heilige getal’ in dit duel, want ook Worthy de Jong (met twee lekkere dunks en zes steals), Monta McGhee (plus twaalf rebounds) en Rotterdammer Robbie Sihota (met dertien rebounds) sloten af op achttien punten.


Lichtpuntje voor Zorg en Zekerheid was in elk geval wel, dat Arvin Slagter zijn draai weer heeft gevonden. Tegen Landstede vielen zijn schoten al weer en zaterdag kwam hij tot vijftien punten met drie driepunters. Op momenten vocht hij verdedigend de zaak uit met zijn jongere broer Gian. Dat leidde tegen het einde van het derde kwart tot een leuk momentje, toen Gian met een leep hookshotje een driepunter van zijn grote broer beantwoordde.


De wedstrijd bloedde rond dat moment overigens behoorlijk dood. Zorg en Zekerheid Leiden had zich in deze wedstrijd andere doelen kunnen en moeten stellen. Bijvoorbeeld een ‘on-Leidse’ productie van dik in de negentig of misschien wel van boven de honderd punten. Het duel en de tegenstander waren er naar.


Maar de onoplettendheid in de defensie leverde Rotterdam de extra aanvalstijd op, die Leiden nodig zou hebben gehad om de productie op te schroeven. Nu bleef die steken op 88 punten, nog net een seizoenrecord. Dat stond met 87 tot nu toe in de boeken sinds de wedstrijd tegen De Friesland Aris op 11 december. Voor wat het waard is natuurlijk...


JAN VAN DER NAT
FOTO’S: RICHARD KOOLEN