Nieuwsbericht

U18: internationale ervaring rijker

29 december 2010

De afgelopen drie dagen heeft er in het Belgische Kortrijk een internationaal kersttoernooi plaatsgevonden voor U18, U16 en U14 ploegen uit acht verschillende landen. De jongens van coaches René Mulder en Ruud Vos hebben in 48 uur tijd vijf wedstrijden gespeeld en hebben kennis gemaakt met het basketball buiten de eigen landsgrenzen.

Na een reis van ongeveer vijf uur en na het inchecken in het hotel stond al de eerste wedstrijd op het programma. Tegenstander was het Franse Lille en het werd direct een spannende wedstrijd.  Na een ruststand van 20-15 in Leids voordeel, leken de Fransen met de winst er vandoor te gaan, want na drie kwarten stond het 28-32. Vechtlust en mentaliteit zorgde ervoor dat de winst uiteindelijk wel naar Zorg en Zekerheid Leiden ging met 43-41.


De volgende wedstrijd was de eerste wedstrijd van de volgende toernooidag . Dus om half 7 op, snel eten en om 9 uur in de zaal klaar staan voor de volgende tegenstander: Vilvoorde uit België. Een ploeg zoals vele op het toernooi , gedragen door een goede point guard. Vilvoorde gaf goede tegenstand tot de rust (32-23 in Leids voordeel). Het derde kwart was duidelijk voor Leiden (51-32), waardoor de poulewinst niet in gevaar kwam: 63-38.


Daarmee was Zorg en Zekerheid Leiden geplaatst voor de kwartfinales bij de beste acht van het toernooi. Een hele mooie kwartfinale zou het worden.  Gespeeld tegen de uiteindelijke toernooiwinnaar, het nationale team van Noorwegen.  Een wedstrijd die met veel energie gespeeld werd. Waar spelers bij tijden naar een hoger spelniveau getild werden. Via 12-17 werd het 28-26 bij de rust. Een sensatie leek in de lucht te hangen.  Na drie kwarten was de stand 38-40 en met één minuut te spelen was er bij 55-55 nog van alles mogelijk.  Uiteindelijk bleek Noorwegen de langste adem te hebben (55-58),  maar de complimenten waren voor de jongens van  ZZ Leiden.


Op de laatste dag trad Leiden aan tegen een Praagse selectie, die vooraf gezien werd als potnetiële winnaar van het toernooi, maar wegviel door verlies tegen Berlijn.  Drie kwarten lang speelde Leiden goed tegen het bij vlagen hoge school basketball uit Tsjechië: 29-38. Uiteindelijk bleek de tegenstander toch te sterk: 39-56


Tenslotte wachtte aan het eind van de middag de laatste wedstrijd van het uitstekend georganiseerde toernooi. Tegenstander was het Belgische Falco Gent. ZZ Leiden speelde het eerste kwart hoogstaand basketball en nam een ruime voorsprong: 26-13. Bij de rust was de voorsprong geslonken tot 38-29. In het derde kwart kwam de Gentse ploeg in een flow en schoot de ene na de nadere bal er in. Leiden had geen antwoord meer op het  (toegestane) fysieke spel en uiteindelijk ging de winst naar Gent: 58-70.


Coach René Mulder concludeert: ‘ We zijn blij dat het team heeft mogen deelnemen aan zo ‘n mooi en goed toernooi.  De jongens hebben een goede ervaring opgedaan aan de wijze, waarop er in Europa gespeeld wordt. Fysiek wordt er meer toegestaan, de snelheid waarmee gespeeld word is een stuk hoger en alles draagt bij aan de ontwikkeling van de jongens als speler en als mens. Ook was het weer goed te zien dat er een grote mate van betrokkenheid bij de ouders en belangstellenden was. Tegen Noorwegen bijvoorbeeld zat er toch 18 man ‘Leids’ publiek op de tribune en dat deed de jongens goed. Dit toernooi was een mooie afsluiting van het basketball jaar 2010. Een goede eerste plaats in competitie, een toernooiwinst in Moeskroen en nu de achtste plaats in Kortrijk.  De tweede competitiehelft zal laten zien of de spelers kunnen doorpakken op de ingezette weg en iets kunnen met de opgedane ervaring.’