Nieuwsbericht

Perfecte afsluiting van 2010

19 december 2010

LEIDEN – Ook op de laatste speeldag van 2010 is er nog altijd geen einde gekomen aan de serie achtereenvolgende competitiezeges van Zorg en Zekerheid Leiden. In de Vijf Meihal was WCAA Giants het tiende slachtoffer op rij: 86-70.

Met door het verlies van GasTerra Flames bij De Friesland Aris is Leiden de koploper nu genaderd tot op twee punten. Maar aan die situatie mogen nog geen verregaande conclusies worden verbonden. Je mag tenslotte de dag niet prijzen, voordat het avond is. Er komt, tussen 6 januari – dan wordt de competitie hervat met een thuiswedstrijd tegen Magixx - en half februari een zeer zware periode aan.


Het zal die reeks van wedstrijden zijn, met ondermeer twee keer GasTerra, waarin de ploeg van Toon van Helfteren zal moeten bewijzen echt recht te hebben op die hoge klassering. Tegen GasTerra, EiffelTowers, maar ook bij Weert en in Amsterdam (traditioneel lastig voor Leiden) zal het ware gezicht getoond moeten worden.


Maar voorlopig kan de eerste helft van het seizoen 2010-2011 worden bijgeschreven als ‘uniek’. Tien overwinningen op rij is een – over de hele linie van de eredivisie – maar zelden vertoonde reeks en gaat uiteraard als een clubrecord voor Zorg en Zekerheid Leiden de geschiedenisboeken in. Een heel dik record, want het was de club in ruim vier jaar nog niet gelukt om meer dan drie duels op rij te winnen.


Hoe langer de reeks, hoe dichter je bij een eerste nederlaag komt. Die kwam er natuurlijk al in het bekertoernooi, maar in de competitie is de ketting nog altijd in takt. Vele fans (en het waren er – sneeuw en vakantie of niet – toch weer een dikke duizend) zullen zaterdag even gevreesd hebben dat die nederlaag er nu al aankwam.


De eerste helft was bij vlagen goed, maar Zorg en Zekerheid gaf World Class Aviation Academy telkens weer de kans bij te sluiten. Het gebeurde na de flitsende start van 12-2, na 18-11 en na 28-21. Op 3:37 van de rust was het bij 29-29 zelfs gelijk, maar een voorsprong zat er voor de West-Brabanders (nog) niet in. Ook niet bij de rust (41-37), omdat Monta McGhee met een ‘signature three’ van downtown en Terry Sas met een driepunter in de buzzer het gaatje openhielden.

 

Terwijl in de kleedkamers de tactiek werd besproken voor het tweede deel van de wedstrijd, werd in de zaal de door fans en sympathisanten gesponsorde mascotte aan het publiek voorgesteld. BURDIE, een enorme meeuw zal in het vervolg de thuiswedstrijden mede begeleiden.


De eerste tien minuten na de rust markeerden een kwart dat maar beter achter de kerstboom kan worden gemikt. De enige omschrijving was ‘slecht’. Volkomen logisch ook pakte WCAA via Bob van den Enden bij 41-42 de eerste voorsprong van de wedstrijd. Maar het gaatje werd nooit groter dan vijf punten en de ploeg van Wierd Goedee moest het volledig hebben van het Amerikaanse trio Kimbrough-Blue-Tiedeman.


Dat kwam vooral door blessures van Koenis (al langer), Griffin (sinds afgelopen week) en ook Djero Riedewald. Nu moet je in de sport nooit kijken naar wie er niet zijn, maar naar degenen die er wél zijn. Goedee kreeg echter nagenoeg niets van Morgan, Hak en Theeuwkens. De drie genoemde Amerikanen zouden 63 van de 70 punten voor hun rekening nemen.


De wissel die op hen werd getrokken zou uiteindelijk te zwaar blijken. Voor de vaste scribent van het lokale dagblad BN/De Stem geen verrassing. Aan het einde van het derde kwart (52-55 voor Giants) schreef Karel Pleunis alvast zijn stukje voor de internetsite onder de kop ‘Giants verliest in Leiden’.


Een vooruitziende blik (‘Ach, ik ken deze ploeg een beetje...’), zou blijken, want na een 7-0 start van Zorg en Zekerheid Leiden (Worthy de Jong met bonus, Thomas Jackson met bonus – hij speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen -  en Jesse Smith) was de achterstand voor de thuisclub verleden tijd en stormde Leiden door naar een veilige voorsprong. Die kwam – ondermeer door tien op twaalf vrije worpen – niet meer in gevaar. Ook al omdat aan de andere kant vrijwel alleen Tim Blue aan de vrije-worplijn kwam en de keren dat hij in een seizoen allebei de kansen benut worden in Bergen op Zoom met gejuich ontvangen.


Op weg naar de nederlaag kreeg WCAA-coach Wierd Goedee nog een technische fout, omdat hij wat al te heftig protesteerde, toen Jesse Smith bij een rebound ongecontroleerd met de armen zwaaide. Maar niet ‘excessief’, zoals strafbaar in de regels staat, constateerde arbiter Edwin Wallaart ook in tweede instantie bij het zien van de beelden. ‘Hij raakte bovendien niemand’.


Nou ja, behalve dan Wierd Goedee, die woedend een waterfles wegslingerde en daarvoor niet alleen werd bestraft met een technische fout. In de uitvoering van de straf mikte Monta McGhee twee vrije worpen raak en knalde er nog maar weer eens een driepunter in uit het daaropvolgende balbezit. Voor zover ze er nog waren, werden daarbij bij 68-56 alle twijfels weggenomen over het eindresultaat van de wedstrijd.


De verslaggever van BN/De Stem kon dus onmiddellijk na het slotsignaal zijn stukje versturen...

JAN VAN DER NAT
FOTO's RICHARD KOOLEN