Nieuwsbericht

U18 klopt ook Amsterdam

12 december 2010

LEIDEN – Zorg en Zekerheid U18 heeft ook de derde topper op rij gewonnen. In de Vijf Meihal werd overtuigend gewonnen van ABC Amsterdam, dat evenals de ploeg van René Mulder na elf wedstrijden nog ongeslagen was. Het werd 83-63.

Je zou in een confrontatie tussen twee ongeslagen ploegen een wedstrijd verwachten op het scherp van de snede. Maar dat werd het in het geheel niet. Al in het eerste kwart sloeg Leiden een gaatje en dat werd nog voor de rust een gapend gat. Van 20-15 ging het naar 43-25.


De basis van dat vroege succes was de verdediging van Zorg en Zekerheid Leiden, die uitstekend sloot. Amsterdam scoorde voor een groot deel uit driepunters, omdat af en toe de ploeg in de één-tegen-één moeilijk te stoppen was en er dan wel eens een bal naar buiten ging voor een ver schot.


Maar het deed Leiden geen pijn. De ploeg, die als geheel prima speelde, voelde zich superieur en was dat ook. Een tevreden René Mulder na afloop: ‘De basis is de verdediging. Dat is vaak zo. Rotterdam maakte vorige week maar 60 punten en WSC een week daarvoor 68. Daar komt bij dat het team bepaalt wat er gebeurt. Het maakte niet uit wie er scoort.’


Dat bleek voortdurend. Er was geen drang om zelf te willen scoren, áls er maar gescoord werd en het niet laten scoren door Amsterdam werd tot kunst verheven. Even liep het verschil na de rust was terug, maar toen de marge van achttien punten eenmaal was hersteld, speelde Leiden een gewonnen wedstrijd.


De zware serie zit er nu op en heel voorzichtig wordt alvast gekeken naar de Final Four, waarin Mulder het liefst Lokomotief zou ontlopen. Hij schat de Rijswijkers in als grootste concurrent.


In de kerstperiode krijgt Mulder de kans om wat aan teambuilding te werken, wanneer hij met zijn team deelneemt aan een groot internationaal toernooi in België. In Kortrijk zijn Lille Metropole (Fra) en Bavi Vilvoorde (Bel) de tegenstanders in de poule. Mulder wil graag eerste worden. ‘Dan spelen we verder met de beste acht en dan heb je goede tegenstanders. Daar kunnen we van leren.’


Topscorers: Koen Grimbergen 19, Cameron van Wijk 16 en Raoul Koopmans 10 (10 rebounds).