Nieuwsbericht

Serie competitiezeges gaat door tegen De Friesland

11 december 2010

LEIDEN – Toon van Helfteren mag dan (deels) werkzaam zijn in het onderwijs, een strenge meester is hij niet. Ook na de dramatische slechte wedstrijd van donderdag werd er de volgende ochtend niet getraind. De coach vond een straf niet op zijn plaats en niet zinvol.

Een praatsessie later die dag en het eigen besef van de spelers moesten voldoende zijn om de knop om te zetten en door te gaan met (competitie)wedstrijden winnen. Dat gebeurde zaterdag weer ‘gewoon’. De Friesland Aris, waarmee na de 76-72 nederlaag eind oktober nog een appeltje te schillen was, werd ogenschijnlijk eenvoudig aan de kant gezet en met een 87-61 nederlaag teruggestuurd naar Leeuwarden.


Natuurlijk is het doodzonde dat de kortste weg naar een prijs al in zo’n vroeg stadium werd afgesneden. Maar je kunt zaken nu eenmaal niet terugdraaien en dus is alles weer gericht op de competitie en de tweede plaats, die uiteraard door de zege werd geconsolideerd.


Het kostte eigenlijk geen moeite. Er waren een paar momenten dat het even iets minder ging (van 20-8 naar 20-18 bijvoorbeeld), maar over het geheel genomen was Zorg en Zekerheid Leiden de baas in deze wedstrijd van de zorgverzekeraars en dat was bijna symbolisch in een periode, waarin deze tak van het bedrijfsleven keihard knokt om de gunst van de verzekerde...


Om de klanten in de Vijf Meihal een beetje te paaien werd er een stuk of wat stunts bedacht, maar die mislukten helaas. Zo waren de alley-oops van Monta McGhee en Arvin Slagter alleen bereikbaar voor een trapezewerker en was Worthy de Jong net even te gretig bij een dunk met halve schroef. Was die geslaagd, dan had de actie ingelijst kunnen worden.


Dergelijke showtime-elementen zijn natuurlijk lekker voor de kijkers, maar die waren toch wel tevreden. Zorg en Zekerheid Leiden ging namelijk flitsend van start en overliep de tegenstander. Een korte terugval beperkte het verschil na tien minuten tot vijf punten (25-20).


Met vijf driepunters (drie van Monta McGhee en één van Arvin Slager en Terry Sas) werd het tweede kwart een mooi schuttersfeest. De Friesland wilde echter nog niet echt wijken en behield kansen bij een ruststand van 48-36.


Maar het idee dat er misschien iets te halen was in Leiden werd de Friese ploeg snel uit het hoofd schoten. Ross Bekkering met een gewone score, twee vrije worpen en een driepunter (ook hij...), gesteund door Slagter en De Jong, tilde het verschil naar 21 punten (59-38) en daarmee konden in feite al binnen vijf minuten de boeken dicht. Zorg en Zekerheid Leiden sloot het kwart af met een driepunter van Terence Robinson in de buzzer en via het bord voor 73-50.


Het vierde kwart  hoefde daarna alleen maar gespeeld te worden, omdat een wedstrijd nu eenmaal veertig minuten dient te duren. De Friesland-coach Pete Miller gooide de handdoek in de ring en zette op een gegeven moment vier Nederlanders in het veld. Vijf kon niet, omdat de strafkaart van Bas Rozendaal op dat moment al vol was.


Zijn collega Van Helfteren deed hetzelfde, maar om andere redenen. Hij wilde wel eens zien wat de tweede unit ervan maakte. Bekkering zorgde voor de steun aan vier jonge Nederlanders, onder wie Wouter Breel, die is hersteld van zijn blessure. En dat ging best aardig. Later ging ook Bekkering naar de kant en was het ‘100% NL’ binnen de lijnen.


Robinson voegde zes punten toe aan zijn driepunter en was de opvallendste speler op het veld in dat laatste kwart. Ook Wouter Breel en Dave Conrad konden aardig wat minuten maken, ook al omdat Jesse Smith in nog geen twaalf minuten vijf fouten had opgehaald. Het was echter wachten op het eindsignaal en dat kwam bij 87-61. De negende competitiezege op rij was een feit. Volgende week kan tegen WCAA Giants de tien worden vol gemaakt voor een keurige cijferlijst op het kerstrapport.


JAN VAN DER NAT