Nieuwsbericht

Zevende overwinning op rij

1 december 2010

ZWOLLE - Zorg en Zekerheid Leiden is woensdag in Zwolle gewoon doorgegaan waar het was gebleven: met winnen van wedstrijden. In de Hanzestad boekte de ploeg van Toon van Helfteren tegen Landstede de zevende overwinning op rij: 61-74.

In de schitterende nieuwe sporthal van Zwolle viel de beslissing in het vierde kwart. De drie daarvoor werden afgesloten op 50-50. In de laatste tien minuten had de thuisploeg geen verweer meer tegen Zorg en Zekerheid Leiden, dat toen goed verdedigde en in rap tempo de wedstrijd in het slot gooide.


Qua verloop had de wedstrijd in Zwolle veel weg van die van vorige week zaterdag tegen Amsterdam. Ook toen was het aanvallend niet echt goed, stond het verdedigend prima en ging het drie kwarten vrijwel gelijk op. Ook toen viel de beslissing in het laatste kwart en stond er uiteindelijk een verschil van dertien punten op het scorebord. Toen 66-53, nu dus 61-74.


Er was nóg een overeenkomst. Zorg en Zekerheid Leiden speelde in beide wedstrijden zonder Seamus Boxley en dat gegeven was voor Monta McGhee overduidelijk het sein om zijn verantwoordelijkheid voor de ploeg te nemen. En als ‘The Magician’ zo’n rol voor zich opeist, dan is hij overal en nergens te vinden op het veld. Hij werd topscorer met zeventien punten, toprebounder met veertien stuks en had ook nog eens vijf steals achter zijn naam staan.


De operatie van Seamus Boxley is overigens goed verlopen. Bij de kijkoperatie zijn wat losse stukjes kraakbeen verwijderd. Verder waren er geen bijzonderheden te zien, zodat de aanvoerder vermoedelijk snel aan de revalidatie kan gaan beginnen.


Hoewel McGhee zijn captain prima verving, werd Boxley bij vlagen toch gemist in de ploeg. Hij kan rust brengen als het nodig is en vaak ook de ploeg over een dood punt heen helpen. En dode punten waren er voldoende, want Zorg en Zekerheid Leiden liep vooral in het eerste kwart al snel achter de feiten aan.


De start (0-5) was voorbeeldig, maar Landstede ging erop en erover met een 11-0 run, voordat Thomas Jackson – vanaf de vrije worplijn – weer eens kon scoren voor Leiden. In die run zat de eerste driepunter van Lawrence Borha, de Amerikaan die veel te veel vrijheid kreeg en in het eerste kwart nog twee keer een driepunter zou maken.


Terry Sas maakte er ook eentje, de eerste van drie stuks vanaf zijn eigen plekje links in de hoek, maar kon niet voorkomen dat het bij de eerste onderbreking 24-17 was.


In het tweede kwart kwam de Leidse specialiteit weer naar boven. De verdediging werd aangetrokken. Vijftien punten voor Borha was wel voldoende en door hem strakker te verdedigen werd de angel uit de Zwolse ploeg getrokken. Bij de rust was het dan ook gelijk: 32-32.


In het derde kwart sloeg de tweede driepunter van Sas het eerste gaatje voor Leiden. Het werd 36-41, maar de ploeg kon niet doorhalen. Mullery en Marshall trokken Landstede weer voorbij Zorg en Zekerheid Leiden, maar toch voelde je gewoon dat de winst er gewoon in zat. Het derde kwart werd afgesloten met driepunters van Sas en Marshall (in de buzzer) voor een 50-50 tussenstand.


De beslissende tik kwam snel en ook nog eens hard aan bij Landstede. Monta McGhee en de in het slotdeel aanvallend sterke Ross Bekkering zorgden voor een serieus probleem bij de Zwolse ploeg. Howard Crawford, de nieuwe Amerikaan die net binnen was en nog moet wennen, spartelde nog even tegen, maar Leiden liet de prooi niet meer ontsnappen.


Toen Arvin Slagter er vanaf de kop van de bucket een driepunter ingooide voor 59-69, konden de sms’jes worden verstuurd naar de Sleutelstad en was de zevende zege op rij binnen.


JAN VAN DER NAT