Nieuwsbericht

Ross 'Dunkering' geeft kleur aan zege

27 november 2010

LEIDEN – Evenals de voorafgaande vijf overwinningen op rij, kwam ook nummer zes – zaterdag in de Vijf Meihal tegen ABC Amsterdam (66-53) – niet gemakkelijk tot stand.

Dat was geen verrassing, want niet alleen had coach Toon van Helfteren dat al aan het begin van het seizoen voorspeld, het staat vast dat er niet zo heel veel verschil zit tussen de meeste ploegen in de Dutch Basketball League.


Maar Zorg en Zekerheid Leiden steekt er – op gepaste afstand van GasTerra Flames natuurlijk – toch een stukje bovenuit en vandaar dat de maand november perfect kon worden afgesloten met een score van 6-0. De winst tegen Amsterdam paste prima in het rijtje, dat op 6 november begon met een zege in Bergen op Zoom. Die perfecte reeks leverde niet alleen de tweede plek op, maar Leiden is nu ook vier punten los van Magixx en EiffelTowers en heeft bovendien onderling tegen deze mogelijke concurrenten een record staan van 2-0.


Dat zijn uiteraard lekkere gegevens, maar er moet natuurlijk wel worden uitgekeken voor het aloude verhaal van de beer en diens huid. Die beer zal ongetwijfeld nog wel een paar keer het pad kruisen van Van Helfteren en zijn mannen. En, zoals gezegd, er zijn geen gemakkelijke wedstrijden. Die zouden er wellicht zijn, wanneer de hele ploeg een keer op de top van zijn kunnen zou spelen, maar dat is eigenlijk nooit het geval.


Is het de ene keer het backcourt, dat de wedstrijd naar zich toetrekt, zaterdag was het dé wedstrijd van Ross Bekkering. De lange Canadese Nederlander had het helemaal naar zijn zin in de weer volle Vijf Meihal en kreeg het publiek op de banken met liefst zeven dunks, waarvan twee uit alley-oops van Arvin Slagter, die zelf overigens met zijn schoten de richting niet kon vinden.


Daarnaast had ‘Dunkering’ twee blocks, waarvan vooral de tweede indrukwekkend was. Het verhaal gaat dat schutter Ralf de Pagter de bal nóg aan het zoeken is... De heerlijke wedstrijd van Bekkering verborg de aanvallende problemen, waarmee Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag worstelde. 17 op 41 twee- en 5 op 21 driepunters zijn geen cijfers, waar je trots op kunt zijn.


‘Maar we kunnen in zo’n wedstrijd terugvallen op de verdediging, want die staat inmiddels’, constateerde Van Helfteren na afloop terecht. En daar kan Amsterdam over meepraten. De talentvolle spelverdeler Dimeo van der Horst werd uit de wedstrijd gehaald en daarmee was de angel uit Amsterdam. Slechts 53 punten maakten de mannen van coach Hakim Salem. Dat was voor Leiden nog net geen seizoenrecord, want Landstede maakte er eerder nog eentje minder. Wat wél een record was voor deze jaargang was het gerige balverlies. Slechts tien keer werd de bal bij de tegenstander ingeleverd.


De tweede ontmoeting dit seizoen tussen beide teams leek overigens heel veel op de eerste in Amsterdam. Niet alleen qua eindresultaat (toen 55-64 voor Leiden), maar ook qua verloop. Ook toen in Sporthallen Zuid was het lang onduidelijk wie er zou gaan winnen. Tot een uitbarsting van Monta McGhee, die met een mooie serie de winst binnenhaalde.


Dit keer verliep het precies zo. Op driekwart ‘hing’ Amsterdam nog altijd in de wedstrijd bij 48-42. Het verschil ‘moest’ zelfs even vier punten (50-46) worden, voordat ‘De Tovenaar van Leiden’ het zat werd. Met een juweeltje van een driepunter, die hij – alsof hij poseerde voor de fotografen – als een levend standbeeld bleef nawijzen, begon de definitieve aanval op de stellingen van het eveneens goed verdedigende Amsterdam.


Drie vrije worpen later (McGhee en twee keer Bekkering) volgde nog zo’n NBA-threeball, dit keer zelfs met een bonus erbij. In een paar klappen was het gat veertien punten (60-46) en kon de zesde overwinning op rij en de tiende van het seizoen worden bijgeschreven. De eruptie van McGhee werd gecompleteerd met het al gememoreerde blok van Bekkering. De resterende minuten waren nog slechts voor de statistieken.


Voor Zorg en Zekerheid Leiden wacht woensdag alweer de volgende klus. Dan in Zwolle tegen Landstede. Voor de competitie volgen dan dit jaar nog thuiswedstrijden tegen Rotterdam, De Friesland en WCAA Giants. Tussendoor ook nog eens de bekerwedstrijd tegen... Amsterdam.


Dan is het eindelijk tijd voor een beetje rust. Voor de mannen van overzee de kans om thuis Kerstmis te vieren. Maar de rust is van beperkte duur. Vanaf 27 december staat de ploeg in Haarlem op de prestigieuze Haarlem Basketball Classic.


JAN VAN DER NAT