Nieuwsbericht

Knappe zege in Nijmegen

12 november 2010

NIJMEGEN – Opeens vielen alle puzzelstukjes op de juiste plek. Zorg en Zekerheid Leiden had tot nu toe aanvallend nog niet kunnen imponeren, maar in de uitwedstrijd tegen Magixx playing for KidsRights vielen opeens de driepunters letterlijk uit de lucht. Overtuigend werd in Nijmegen knap gewonnen met 68-79.

Begin deze week stond er op de site van de Dutch Basketball League een stukje over de driepunters en de nieuwe afstand. Zorg en Zekerheid Leiden kwam er het beroerdst vanaf met slechts 25.3 procent (38 op 150). Maar na een perfecte wedstrijd van Arvin Slagter gekoppeld aan de terugkeer van Terry Sas, praat niemand nog daarover.


Het duo knalde samen acht driepunters raak. Arvin vijf en Terry drie. Thomas Jackson (2), de jarige Monta McGhee en de zieke Ross Bekkering vonden ook de juiste weg vanuit ‘downtown’. Twaalf op 23 vlogen er in voor een percentage van 52.5, ruim twee keer dat van het seizoen tot dan.


Vanwege dat slechte schieten van afstand was het niet onlogisch dat Magixx-coach Michael Schuurs zijn mannen meegaf vooral de Leidse lengte goed in de gaten te houden onder het bord. Maar daar kwam het gevaar dus niet vandaan. Ross Bekkering worstelde met een stevige verkoudheid en Jesse Smith toonde opnieuw aan te weinig snelheid te hebben in de één-tegen-één situaties.


Aanvankelijk ging Zorg en Zekerheid Leiden verder waar het aanvallend gebleven was. In no-time stond het 7-0 en had de Leidse ploeg de eerste zes aanvallen verprutst. De fans die de storm hadden getrotseerd, zullen even het ergste hebben gevreesd. Maar toen gaf Arvin Slagter het sein voor de aanval en ontwikkelde zich van Leidse kant langzaam maar zeker de beste wedstrijd van het seizoen tot nu toe.


Verdedigend zat het goed dicht. Magixx-point guard Zaire Taylor werd lamgelegd, terwijl ook Markel Humphrey slechts figureerde. De thuisploeg moest het daardoor hebben van Geoff McDermott en Brain Laing. Verder deed alleen Nick Oudendag aanvankelijk mee, omdat Smith hem niet echt kon stoppen.


De lange Nederlander werd echter later uit de wedstrijd gehaald, toen – mede door foutenlast bij Smith en Bekkering – McGhee de verdediging van hem op zich nam. In feite een mismatch, maar de veel langere Oudendag kon er niet mee omgaan.


Inmiddels had de Leidse schutterij de stellingen betrokken en profiteerde volop van het feit dat Magixx geen antwoord had op vaak twee schutters (Slagter en Sas) aan één kant. Daardoor kwamen er open schoten en daar wisten de mannen dus wel raad mee.


Het eerste kwart leek als ‘uniek’ de boeken in te gaan, toen Zorg en Zekerheid Leiden met 13-16 leidde en die punten had gemaakt uit één vrije worp (Bekkering) en vijf(!) driepunters. Er kwam nog een ‘normale’ score bij. Hoewel, normaal... In zes seconden tijd raasde Arvin Slagter het hele veld over voor een knappe score. Einde eerste kwart: 13-18 met elf punten van Leidens nieuwste aanwinst.


In het tweede kwart werd de voorsprong verdubbeld en vluchtte Magixx in een time-out. Dat hielp niet echt. Hoewel toch een beetje, want Bekkering en Smith liepen tegen hun derde fout op. Omdat we hebben afgesproken op deze plek niet meer over scheidsrechters te schrijven, zullen we dat dan ook maar niet doen, maar er waren een paar – laten we het netjes zeggen – dubieuze calls bij...


Zorg en Zekerheid Leiden liet zich echter niet van zijn stuk brengen en liep uit naar een maximale voorsprong van twaalf punten (22-34) om bij 25-34 de kleedkamer op te zoeken.


Een lekkere voorsprong, maar niet groot genoeg om de zaken rustig te kunnen bekijken. En dat bleek, want Ross Bekkering kon al na minder dan vier minuten definitief naar de kant, waarna Magixx dichterbij kroop. Tot 38-40. Maar de Leidse ploeg had helemaal geen zin in een echte close game. Seamus Boxley met een dunk op aangeven van Thomas Jackson, Arvin Slager met zijn vierde driepunter en TJ na een steal rekten het gat weer op naar 38-47.


En zo ging het nog een paar keer. Steeds als Magixx te dicht in de buurt kwam, volgde het antwoord van de bij vlagen soeverein spelende Leidse ploeg. Toch was de stand op driekwart van de wedstrijd bepaald niet geruststellend: 49-54.


Toen Jesse Smit wat dom, aanvallend zijn vijfde fout maakte, rook Magixx bloed en bij 57-58 leek het Leidse bolwerk in te storten. Maar wéér was er die veerkracht. Nu met scores van Jackson (goed voor 14 punten, 7 assiusts en 4 steals) en Boxley en toen het even later 63-64 was, schoten Sas en Jackson met elk een drietje de lichten uit in De Horstacker.


Magixx gooide het hoofd in de schoot en zoals het hoort mocht de beste man van de avond, Arvin Slagter, zijn handtekening onder de wedstrijd zetten met zijn vijfde driepunter en twee vrije worpen: 68-79.


‘Wat ik dacht, toen die twee lange mannen eruit lagen? GVD! In ben Brabander, hè?’, was de eerste reactie van Toon van Helfteren. ‘Maar je moet snel verder en dus anders spelen. Je kunt met veel kleine spelers in de zone gaan staan, maar daar hebben we nog onvoldoende aan gewerkt. McGhee op Ouderdag ging prima en Arvin kan ook een grote tegenstander aan. Dat liep allemaal goed. Je ziet dat TJ prima kan spelen als hij de hulp heeft van schutters. Of ik met McGhee heb gesproken over zijn manier van spelen? Laten we het er maar op houden dat hij een jaartje ouder en dus wellicht ook wijzer is...’


JAN VAN DER NAT

 

FOTO'S: RICHARD KOOLEN