Details

29-11-2013 · Whisky proeverij (Scotch Whisky International)

Wat is er mooier dan een herinnering aan een donkere vrijdagavond in november die gekleurd wordt door de zoete, warme, rokerige, gekleurde en diepe smaak van Schotse malt whisky?

Een beperkt gezelschap van de businessclub van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball waagde zich op de laatste vrijdagavond van november 2013 aan een bezoek aan Sassenheim. Daar, verscholen tussen bomen en boten, is het bedrijfspand van Scotch Whisky International. Gastheer voor het ZZ-businessgezelschap oprichter Michel (‘Mies’) Kappen. Bijzonder lid in het businessclubgezelschap, Zorg en Zekerheid Leiden-coach Toon van Helfteren.

Kappen leidde het ZZ-businessclub-gezelschap in en door de geheimen van de Scotch Single Malt Whiskies. Wie meent iets te weten van whisky – ja, ja, ik drink Ballantines – zwijgt. Dit is de wereld waar de fameuze en befaamde whiskybijbel van John Murray tot leven komt. Dit is de wereld van een verrassingstocht door de Schotse hooglanden en vooral de Speyside in de schaduw van Edinburgh en Glasgow waar de smaakpupillen worden gelaafd door de onmetelijke natuurlijke rijkdom van fameuze single malt whiskies als Tullibardine, Macallan en Bowmore.

Whiskies die soms meer dan veertig jaren zijn gerijpt. De flessen whisky worden hier op nummer uitgegeven. “Weet u dat de smakenvariëteit van Schotse malt whisky twee keer zo groot is als die van alle rode en witte wijnen ter wereld?” De retorische vraag van Mies Kappen wordt door het ZZ-businessclubgezelschap geïnhaleerd zoals de diverse beroemde whisky’s worden beproefd: onwennig, verrassend, verbaasd en verwonderd.

Instemmend geknik is er wanneer Kappen vertelt dat je whisky niet combineert met eten. Van whisky moet je genieten – misschien, heel misschien soms vergezeld van chocolaatje of een toastje zalm. Want de Scotch Single Malt Whiskies van de allerhoogste kwaliteit en tevens het meest exclusieve Schotse exportproduct – “We leveren aan de groten der aarde” – is een avonturentocht door ravijnen, over heuvels en uithoeken van de natuur met een ongekende variëteit aan smaaksensaties. Daar past geen Nederlands broodje bij. Wie die sensatie heeft beleefd, wordt zelfs een dag later nog verrast door de kracht van de echte whisky. “Veel whisky’s worden aangelengd met water om ze zo op een lager alcoholpercentage te krijgen. Deze whisky’s zijn puur, niet gefilterd, niet gekleurd.” Zo is het maar net.

Bij de foto: Michel Kappen serveert coach Toon van Helfteren een pure whisky tijdens de whiskyproeverij van de businessclub van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball.

Terug naar overzicht