27-88

Datum: zondag 2 januari 2022 · 15:00
Locatie: Sportcampus Zuiderpark, Den Haag

ZZ Leiden overtuigend naar winst

Zorg en Zekerheid Leiden is de korte winterstop goed doorgekomen. In de eerste wedstrijd van 2022 werd tegen The Hague Royals eenvoudig gewonnen en werden en passant de geschiedenisboeken herschreven. In Den Haag werd het 27-88. Die ontmoeting met de Haagse formatie staat binnen nu en drie weken nog eens drie keer op het programma.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden flink doortrainde in de winterstop, daar kregen de spelers van The Hague Royals wat rust. Dat betaalde zich vandaag uit. De Haagse formatie kwam aanvallend totaal niet uit de verf, getuige een schotpercentage van 21% en 32 turnovers. Daarnaast pakte Zorg en Zekerheid Leiden ook nog eens 22 aanvallende rebounds, waardoor het verschil aantal genomen schoten opliep naar 34 stuks: The Hague Royals 42, Zorg en Zekerheid Leiden 76.

In de openingsfase ging het nog niet van een leien dakje. De Leidse ploeg, die zelf ook varieerde tussen man-to-man en zoneverdediging, had moeite met de 1-3-1 zone van The Hague Royals. Asbjørn Midtgaard wist onder de baskets de nodige punten te maken, vooral uit aanvallende rebounds. Aan de andere kant kwam de ploeg uit de residentiestad ook tot scoren, met als gevolg een 8-7 tussenstand na 4,5 minuut spelen.

Daarna gaf Zorg en Zekerheid Leiden gas. The Hague Royals werd bijna 12 minuten van scoren afgehouden. Een score van Vincent Alkema maakte een einde aan een 27-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden. Na een 8-24 stand na tien minuten, werd het tweede kwart afgesloten bij 14-37 (kwartscore 6-13).

Na de pauze ging Zorg en Zekerheid Leiden stug door. Arunas Mikalauskas tekende in het derde kwart voor drie bommetjes en leverde voor de tweede keer een perfecte alley-oop pass op Midtgaard af. Van spanning was uiteraard geen sprake en Geert Hammink kon dan ook iedereen speeltijd geven. Met 24 minuten kreeg Mikalauskas nog de meeste speeltijd. Geen overbodige luxe overigens, want woensdag komt Zorg en Zekerheid Leiden alweer in actie, in een thuiswedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg.

Via 21-69 na drie kwarten werd het uiteindelijk 27-88. Een compliment voor de Leidse verdediging, want twee belangrijke angels van The Hague Royals werden uit de wedstrijd gehouden. Deividas Kumelis, die alle statistieklijsten bij de Royals aanvoert, kwam niet tot scoren en noteerde slechts 3 rebounds en 5 assists. Ter verdediging mag worden aangevoerd dat de Litouwse spelmaker verre van fit was. Schutter Tom Ackermans, die makkelijk weet te scoren voor de formatie van coach Bert Samson, kwam niet verder dan één rake driepunter.

Zoals gezegd sneuvelden er wat records. Nog nooit kreeg Zorg en Zekerheid Leiden zo weinig punten tegen in een uitwedstrijd. Het oude record stond op 42, behaald op 16 oktober 2011 toen in Rotterdam met 42-92 werd gewonnen. Overall was het ook de laagste tegenscore, want op 2 april 2011 kwam Rotterdam in de Vijf Meihal niet verder dan 41 punten: 102-41.
Die uitslag van 102-41 was het grootste verschil bij een Leidse zege. De 61 punten verschil van vandaag zijn dus een evenaring van het oude record. Het is wel een record qua verschil bij uitwedstrijden, want dat stond op 51 en dateert van 21 december 2013. In weert werd het destijds 53-104.

De hierboven genoemde records zijn allemaal uit de tijd van Zorg en Zekerheid Leiden. Als je ook alle wedstrijden van alle clubs uit de vorige eeuw meetelt, dan is het sinds 20 december 1958 niet meer voorgekomen dat een ploeg 27 puntenof minder scoorde. De laatste wedstrijd waarbij een ploeg 27 punten scoorde, was bin DED tegen Donar. Dat werd toen 115-27.