90-81

Datum: woensdag 7 april 2021 · 20:30

Matig ZZ Leiden pakt wel de punten

Niet goed spelen, maar wel winnen. Er zijn mensen die dat een kwaliteit noemen. Dat vatte de wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden tegen Den Helder Suns wel enigszins samen. De Helderse formatie speelde met een hoge intensiteit en een gezonde dosis agressie en daar had Zorg en Zekerheid Leiden woensdagavond vrij weinig antwoorden op. Pas in het tweede deel van het laatste kwart stelde de Leidse ploeg de zege veilig. Met 90-81 werden wederom twee punten aan het totaal toegevoegd.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden met een voltallige selectie kon aantreden, daar had Den Helder Suns nogal wat personele problemen. De Suns traden aan zonder Boyd van der Vuurst de Vries (schouder uit de kom gehad), Tom Koopman (enkelblessure) en Stan van den Elzen (hielspoor). Daarmee raakte Peter van Noord drie startende spelers voor langere tijd kwijt. Een ruime overwinning voor Zorg en Zekerheid Leiden leek in het verschiet te liggen.

Niets bleek minder waar. Den Helder troefde de Leidse ploeg op agressie en intensiteit af. Emmanuel Nzekwesi tekende wel voor de eerste vier Leidse punten, maar Den Helder bleef de hele eerste helft - op een minuut na – op voorsprong staan. Al moet gezegd worden dat het verschil niet echt opliep. Op Ben Kovac, de jonge Luxemburger, stond voor rust geen maat. Hij was voor de pauze al goed voor 17 punten.

Na zeven minuten zette Worthy de Jong beide partijen naast elkaar, wat leidde tot een time-out van de Suns. Via een driepunter van Mickey Kolhorn en een and-1 van Kovac plaatste Den Helder de grootste run naar 17-23. Via een driepunter van Luuk van Bree en twee inside scores van Nick King wist de Leidse ploeg de schade na tien minuten te beperken tot 24-26.

Den Helder opende het tweede kwart met een 4-point play van Kovac. Zorg en Zekerheid Leiden bleef een tijdje rond zes punten achterstand hangen. In de zesde minuut werd de grootste voorsprong van Den Helder Suns bereikt: 30-38. Toch knabbelde de Leidse ploeg voor de pauze nog wat van de achterstand af. Nzekwesi dunkte twee keer raak, Michael Finke pakte twee scores mee en Giddy Potts tekende voor twee driepunters. Bij een stand van 44-46 zochten beide ploegen de kleedkamers op.

Wie na de pauze een ander spelbeeld zou verwachten, kwam aanvankelijk bedrogen uit. Even leek Zorg en Zekerheid Leiden het lek boven te hebben (and-1 van Marijn Ververs en scores van Finke en Nzekwesi), maar de 53-48 voorsprong ging snel weer in rook op. Een mooi moment was een alley-oop pass van Worthy de Jong naar een dunkende Nzekwesi. Na driepunters op rij van Kovac en Bolden Brace was het na negen minuten spelen in het derde kwart gewoon weer 60-64. Via een and-1 en een dunk van Nzekwesi, die na de pauze 25 van zijn 33 punten liet aantekenen, was het vlak voor het einde van het kwart 65-64. Het laatste woord was echter aan Brace die met een driepunter 65-67 op de borden schoot.

In de eerste twee minuten van het laatste kwart ging het nog gelijk op, maar een rake driepunter van Ververs zette de Leidse ploeg op voorsprong. Nzekwesi en Finke voegden daar een vrije worp aan toe. Nzekwesi rondde vervolgens een steal van Finke af voor 78-71. Was Den Helder daarmee geknakt. Nog niet, want Brace kwam door met een 4-point play. Na twee vrije worpen dunkte de boomlange David Idada namens de Suns voor 80-77. Vijf punten op rij van Nzekwesi en een drietje van Finke zorgden er uiteindelijk voor dat de punten in Leiden bleven: 90-81. Daarmee geniet de Leidse ploeg nu een voorsprong van vier punten op Heroes Den Bosch en zes punten op Landstede Hammers en Donar, de tegenstander van aankomende zaterdag.