Datum: zaterdag 5 oktober 2019 · 12:30
Team: U16
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U16 doorstaat eerste échte test

Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden mocht zaterdag voor het eerst aantreden tegen een op papier final-4 kandidaat, namelijk Landstede Hammers Zwolle. In het Houtkwartier heeft de Leidse ploeg deze eerste test doorstaan. Via een ruststand van 55-34 werd er met 103-65 gewonnen.

Beide teams begonnen wat zenuwachtig aan de wedstrijd. De Leidse jongens wisten ondanks dat toch het eerste gat te slaan door te openen met een 8-2 voorsprong. Dit kwam mede door de vele aanvallende rebounds die Zorg en Zekerheid Leiden wist te pakken in de openingsfase van de wedstrijd. Het wist vervolgens zelfs door te stomen naar een 17-4 voorsprong. Na een time-out aan de kant van Zwolle wisten de Leidenaren het verschil dit kwart echter niet verder uit te bouwen. Dit kwart straften de Leidenaren de turnovers van Landstede Hammers Zwolle genadeloos af. Het wist liefst 17 punten te scoren uit turnovers van de tegenstander. Eind kwart één stond er een stand van 28-15 op het bord.

Landstede Hammers Zwolle begon het tweede kwart erg sterk. Het kwam terug tot 32-25. Dit kwam onder andere door het feit dat Zorg en Zekerheid Leiden de defense niet helemaal op orde had. Het werd te makkelijk 1 tegen 1 verslagen, waardoor Zwolle alle ruimte kreeg om te doen wat het wilde. Een time-out was nodig om de jongens te helpen herinneren aan de gemaakte afspraken. Dit werkte, want de Leidse jongens zetten gelijk een run in van 15-2 en stoomden zo door naar een 47-27 voorsprong. Verder werd het kwart volwassen uitgespeeld en werd er gerust met een stand van 55-34.

In de kleedkamer werd het team meegegeven dat het moest letten op de in de verdediging gemaakte afspraken. Daarnaast had het team de taak om in de aanval meer rust te bewaren, de bal meer het werk te laten doen en zodoende naar de beste opties te zoeken.

Zorg en Zekerheid Leiden U16 moest al na tweeënhalve minuut in het derde kwart een time-out nemen. Het had een aantal keer dom balverlies geleden en het had de rebound niet onder controle. Mede hierdoor kon Zwolle een 0-7 run neerzetten. Het was blijkbaar nodig om dit nogmaals te benoemen, want na de time-out herpakte het team zich sterk. In de eerste vier possessions na deze time-out maakte het team goede stops en wist het zelf vervolgens aan de andere kant te scoren. In de drie minuten die hier op volgden, breidden de Leidenaren de voorsprong uit van 58-41 naar 70-43. Pas tweeëneenhalve minuut later wist Zorg en Zekerheid Leiden weer een score te maken. Mede hierdoor, en het feit dat Zwolle er twee drietjes ingooide, kon de Leidse ploeg dit kwart niet verder uitlopen. Zorg en Zekerheid Leiden mocht het laatste kwart beginnen met een 76-51 voorsprong.

In het laatste kwart hadden de Leidenaren de rebound goed onder controle. Op deze manier kon het de wedstrijd op een rustige en volwassen manier uitspelen. De einduitslag bleef steken op 103-65.

“Je merkte dat dit de eerste serieuze tegenstander was deze competitie”, liet coach Wouter Hoogeveen weten. “Zeker de eerste helft was behoorlijk onrustig, wat leidde tot te veel onnodig balverlies. We moeten als teams bepaalde situaties gaan herkennen en zorgen dat we de beste opties uit de aanval gaan halen. In verdedigend opzicht moeten we nog flinke stappen gaan zetten. We worden te veel en te makkelijk verslagen. De komende tijd is het zaak om daar stappen in te gaan maken.”