73-65

Datum: donderdag 5 september 2019 · 19:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Comeback brengt ZZ Leiden winst

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede wedstrijd tegen Kangoeroes Basket Mechelen in winst omgezet. Daar moest wel een furieuze comeback aan te pas komen om een achterstand van 15 punten vlak na rust weg te poetsen. Het werd in de Vijf Meihal 73-65.

Naast Drago Pasalic en Jarvis Williams (“Ik hoop in Duitsland weer te kunnen spelen en anders op de Open Dag.") moest Zorg en Zekerheid Leiden het dit keer ook stellen zonder Jelle van Heiningen. De lange center was woensdag op de training door zijn enkel gegaan.

De Leidse ploeg opende met Worthy de Jong, Braxton Huggins, Tayler Persons, Josh Cunningham en Sergio de Randamie. In de ploeg van Paul Vervaeck speelden drie bekenden mee, namelijk Griffin Kinney (afgelopen seizoen Aris Leeuwarden), Jito Kok en Shavon Coleman (allebei afgelopen seizoen Dutch Windmills).

Kangoeroes Basket Mechelen wilde de nederlaag van afgelopen dinsdag rechtzetten en begon ook goed aan de wedstrijd. De Leidse ploeg kreeg geen goede schoten en zagen de Belgen weglopen naar een 0-6 voorsprong. Pas na bijna vier minuten spelen opende De Randamie na een misdunk van Cunningham de score met een driepunter. Coleman schoot in de openingsfase drie driepunters kort na elkaar raak. Ook Kinney kwam twee keer scorend onder het bord door. Ondanks een dunk van Cunningham en enkele scores van Persons was het na 10 minuten spelen 15-25 voor de bezoekers.

Nadat er vier minuten gespeeld waren in het tweede kwart, leek Zorg en Zekerheid Leiden een pak slaag te krijgen. Door bommetjes van onder meer Terry De Roover en Marvin Clark genoot de Belgische formatie een 19-36 voorsprong, het grootste verschil in de wedstrijd bleek later. Tegen het einde van het kwart pakte De Jong twee keer de steal om vervolgens twee keer te dunken. Daardoor was de schade halverwege nog te overzien: 31-42.

Huggins opende wel de score in de tweede helft, maar opnieuw antwoordde Kangoeroes Basket Mechelen met driepunters van Coleman en Clark. Nadat Kok met een dunk voor 35-50 had gezorgd, greep coach Rolf Franke naar de time-out. Met succes, want via Persons, die vanuit de low post veel weet te creëren, en Huggins werd het gat weer onder de 10 punten gebracht: 44-53. Zorg en Zekerheid Leiden zag zijn kans schoon en kwam dankzij een dunkende Cunningham op een misser van Persons steeds dichterbij. Via De Randamie, die aan zijn tweede jeugd lijkt te zijn begonnen, en De Jong werd het derde kwart bij 52-57 afgesloten.

Waar de Belgen voor de pauze de ene na de andere driepunter door de ring schoten, daar wilde dat na de pauze niet meer lukken; en al helemaal niet in het vierde kwart. Via Marijn Ververs en opnieuw een dunk van Cunningham op assist van De Jong was het binnen twee minuten 56-57 en nam Vervaeck een time-out. Het Leidse publiek begon zich nadrukkelijk te roeren en die energie werd door de Leidse ploeg overgenomen. Kangoeroes Basket Mechelen leek zich nog wel even te herstellen, maar kreeg het daarna steeds zwaarder. Van 56-63 werd het via twee rake vrije worpen van De Jong en vijf punten op rij van De Randamie 63-63 met nog vier minuten te gaan.

Armon Fletcher zette de Belgen nog wel op 63-65, maar daarna zou Kangoeroes Basket Mechelen niet meer scoren. Huggins daagde zijn verdediger uit en schoot met een drietje vervolgens de eerste Leidse voorsprong in de wedstrijd op het bord. Na een misser van de Belgen was het Cunningham die dat voorbeeld volgde. Twee vrije worpen van Persons bij het ingaan van de laatste minuut gooiden de wedstrijd feitelijk in het slot. Cunningham zorgde vervolgens na slim gebruik van de schotklok voor de laatste score van de wedstrijd: 73-65.

Scores ZZ Leiden: Persons 23, De Randamie 14 (13 rebounds, 3 steals), Cunningham 11 (8 rebounds), Huggins 11, De Jong 10 en Ververs 4.